Mirosul insuportabil din oraș vine de la groapa ecologică Fin-Eco. Un gaz periculos este eliberat în aerul pe care îl respirăm. Vom mai suporta duhoarea încă doi ani

Mirosurile insuportabile reclamate de locuitorii din cartierele Timiș-Triaj, Craiter, Florilor, Astra, dar și de locuitorii din Săcele vin de la groapa ecologică Fin Eco. Mirosurile provin de la celulele 1 și 2 ale gropii ecologice, iar celula 3 funcționează fără autorizație.

Exploatarea celulei nr. 3 trebuia să fi fost făcută pe baza unei autorizații integrate de mediu revizuite înainte de darea în funcționare așa cum prevede și Decizia etapei de încadrare nr. 131 I din 02.04.2014 revizuită 26.05.2014 emisă de APM Brașov (pentru celula 3).

În acest moment autorizația integrată de mediu pentru celula 3 Fin-Eco este în proces de revizuire. În cadrul acestui proces a fost organizată o dezbatere publică la care au participat reprezentanții companiei, reprezentanți ai APM Brașov (cei care dau avizul de mediu), senatorul USR Brașov Allen Coliban (membru în Comisia de Mediu a Senatului) și locuitori ai Brașovului.

În cadrul dezbaterii s-au aflat cauzele și motivele pentru care Brașovul și Săcele este invadat de mirosuri insuportabile. Locuitorii din zonele menționate mai sus spun că mirosurile încep să se simtă începând cu ora 18:00 și ține până a doua zi dimineața la ora 07:00.

Gaze periculoase și multe nereguli

Problemele identificate și recunoscute de companie în cadrul dezbaterii sunt nerespecatrea distanței minime de 1000 de metri între groapa de gunoi și zonele construite. Aici e vorba de blocurile CFR care se pare că sunt la o distanță de aproximativ 100 de metri. 

La celulele 1 și 2 nu s-a respectat procesul de depozitare, tasare, acoperire și impermeabilizare. Nu există nici instalația de captare și ardere a gazelor emise de  celulele 1 și 2. Aceste lucruri trebuiau făcute din 2012, dar s-a renunțat la acel moment invocându-se motive economice.

Nerespectarea acestor reguli duce la infiltrarea aerului și apei care duc la apariția unui proces de fermentare, din care rezultă aceste gaze care sunt resimțite de locuitori. Un gaz resimțit la mirosuri este hidrogenul sulfurat, care este este un gaz deosebit de periculos. În cazul acestuia există pericol de explozie și de incediu dacă au loc acumulări ale acestuia.

Închiderea Celulei 1 ar fi trebuit să fie efectuată imediat după sistarea depunerii, adică în 2010. Amânarea ei înseamnă că ani de zile au fost emise la liber în atmosferă gaze precum hidrogen sulfurat și metil mercaptan. Problema s-a agravat de la an la an odată cu umplerea Celulei 2 (în 2016) și intrarea în descompunere și a acestor deșeuri. Celula 3, cea pentru care urmează a se elibera Autorizația Integrată de Mediu, operează de aproape 2 ani deja.

Vom mai suporta mirosurile încă doi ani

Autorizația aflată în dezbatere pentru celula 3 cuprinde analize de impact și gaze emise (fără a avea măsurători din teren din spusele expertului evaluator), un raport de amplasament și un plan de măsuri concrete care urmează a se aplica la toate celulele. Acest plan de măsuri are un termen maxim de 2 ani de realizare. Locuitorii mai pot trimite până pe data de 12 noiembrie observații și sugestii la APM Brașov.

Groapa ecologică Fin-Eco funcționează din 2004. În prezent se întinde pe o suprafață de 26-27 hectare și e prevăzută pentru a avea o perioadă de viață de 25 de ani. Celula 1 acoperă o suprafață de 3,5 ha, celula 2 are 2,42 ha, iar celula 3 o suprafață de 2,40 ha. Toate cele celule au dimensiuni de 18-20 metri în subteran și 20 – 23 metri suprateran. În acest moment groapa Fin-Eco deservește județele Brașov, Covasna, Harghita, Prahova.

Sursa foto: Fin-Eco


Adauga comentariu