Muzeele din Brașov sunt deschise astăzi până la miezul nopții. Noaptea Muzeelor aduce expoziții interesante, concerte și întâlniri cu personajele care au marcat istoria Brașovului

Muzeul Judeţean de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul „Casa Mureşenilor”, Casa „Ştefan Baciu”, Muzeul de Etnografie, Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Muzeul Etnografic „Gh. Cernea” Rupea şi Muzeul Etnografic Săcele, instituţii din subordinea Consiliului Judeţean Braşov, vor fi deschise până la miezul nopţii. Acelaşi program îl vor avea Muzeul Primei Şcoli Româneşti şi Muzeul Casa Junilor. Brașovenii sunt așteptați să vadă expoziții interesante, concerte, recitaluri de poezie, dar și să se întâlnească cu persoanjele istorice în Piața Sfatului. 

Pe parcursul serii, publicul va avea ocazia să viziteze expoziția permanentă a Muzeului „Casa Mureșenilor”, expoziția temporară „Povestea Calculatorului” și, totodată, să participe la o serie de activități specifice, care vor avea loc în interiorul și în curtea muzeului.  Programul special al evenimentelor se derulează în același interval orar și la Casa „Ștefan Baciu”, secția de literatură a Muzeului „Casa Mureșenilor”, din str. Gh. Baiulescu nr. 9. 
 
Muzeul „Casa Mureșenilor”
(Piața Sfatului nr. 25)
-vizitarea expozițiilor permanentă „Familia Mureșianu” și temporară „Povestea calculatorului” (între orele 18:00-24:00)
- ora 18:10 − atelier de bio-chimie cu Mădălina Crișan
- ora 19:00 – atelier interactiv în cadrul expoziției temporare „Povestea calculatorului”
- ora 20:00 – concert instrumental Bogdan Costache
- ora 21:00 – concert jazz susținut de trupa „Midnight Buzz”
- ora 22:00 – atelier de realitate augmentată susținut de Ciprian Branea, expert IT
- ora 22:45 – concert folk susținut de Codruț Beleaua

Muzeul „Casa Ștefan Baciu” (str. G. Baiulescu nr. 9) 
-vizitarea expozițiilor permanentă „Familia Baciu” și temporară „Când jucăriile devin... hobby” (între orele 18:00-24:00)
- ora 19:00 * atelier de origamii
- ora 20:00 * atelier de scriere creativă
- ora 21.00 * atelier de dans
- ora 22.00 * atelier de fluiere
- ora 22:30 – PEFORMANCE „Poezii pe întuneric”
- ora 23:00 – concert ethno-jazz, cu de trupa „Segerczferi TRIO" din Sf. Gheorghe, un altfel de jazz cu instrumente tradiționale:cozba, caval fluiere, contrabas

Participarea la aceste evenimente se va face în baza achitării taxei unice de 1.50 lei; copiii cu vârsta până în 14 ani au acces gratuit.

Muzeul Casa Junilor – Expoziția Portul tradițional al femeilor și al Junilor din Schei și Brașovechi (deschis între orele 18:30-00:00)Expoziția prezintă portul tradițional și costumele Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi. Noaptea Muzeelor este unul din rarele momente când publicul poate admira frumosul port tradițional al vechii comunități românești din Brașov.

Muzeul de Istorie din Casa Sfatului (program 17.00 până la ora 24.00. Accesul este liber) 
Expoziția ,,România 100 în benzi desenate”
Prezentarea de carte ,,Puiu Manu. O monografie” de Dodo Niță
Expoziția ,,Made in CZ“
 Expoziția ,,Brașov 1987”
 Expoziția ,,60 de ani de la introducerea transportului electric în Brașov”
 Expoziția ,,Cerbul de Aur 50 de ani”
 Expoziția ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești"

Asociația Cultour – Piața Sfatului (program 19:00-22:00)
Cei care doresc să întâlnească trei personaje care au marcat istoria Brașovului sunt așteptați în Piața Sfatului pe 18 mai, unde reprezentanții Asociației Cultour îi vor readuce la viață pe Johannes Honterus, Maria Băiulescu și Elena Mureșianu.
Muzeul Strada Sforii (program 11:00-22:00)- Un muzeu despre fața nevăzută a Brașovului, care va descoperi clădirile pierdute din picturi și va ilustra a doua cea mai mare dioramă despre centrul istoric al orașului. Vizitatorii vor putea cumpăra suveniruri unice, simboluri ale istoriei brașovene.

Muzeul de Etnografie Brașov orele 18:00 - 24:00:
Vizitare expoziții permanente „Patrimoniul textil” și „Memoria fibrelor textile”;
Vizitare expoziție temporară „Ceasuri țărănești, instrumente de măsurare a timpului”;
Vizionare filme documentare în cadrul expozițiilor.
 orele 18:00 - 20:00: Atelier „Ceasuri de perete cu cadran din lemn pictat”; coordonator, meșter popular Manuela Ivan.
 orele 22:00 - 22:30: Recital vocal instrumental de inspirație folclorică susținut de artist Alexandra Fits.

Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, Piața Sfatului nr. 15
orele 18:00- 24:00: Vizitare expoziții permanente.
orele 18:00 - 20:00: „Orașul familiar”, expoziție organizată în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Comunicare din cadrul Universității Transilvania Brașov - mansarda muzeului.
orele 20:00-23:00: Concert de clavecin și muzică de cameră susținut de studenții Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania Brașov, cu un repertoriu din marile centre muzicale europene: Anglia, Spania, Franța, Germania.

La Muzeul de Artă, între orele 18.00-24.00 va putea fi vizitată expoziţia temporară „Portretul în colecția de pictură a Muzeului de Artă Brașov 1599-1918”, o incursiune inedită în istoria Braşovului şi a Ţărilor Române, expoziţie organizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov. Vizitatorii care vor trece pragul muzeului vor avea prilejul, prin intermediul a două panouri, să se fotografieze în postura unor patricieni brașoveni din secolul XVIII.

FOTO: ziare.com


Adauga comentariu