Muzeul în aer liber de la Bran va dispărea. Terenul a fost retrocedat. Ministerul Culturii nu a făcut nimic. Tot nepăsarea și o altă retrocedare au făcut ca Muzeul Național Bran să ajungă la o pensiune

După ce Muzeul Național Bran a ajuns la o pensiune, acum și Secția de Etnografie (muzeul în aer liber din curtea Castelului Bran) va fi evacuată. În ambele cazuri, Ministerul Culturii nu a făcut nimic pentru a salva patrimoniul național deși se știa de procesele de retrocedare de ani buni.

Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional Bran (aflat în subordinea Ministerului Culturii), citați de bzb.ro, în 14 ianuarie a fost executorul judecătoresc la Muzeul în aer liber, însă nu a fost dispusă evacuarea, acordând un răgaz de 30 de zile. Unul dintre proprietari a trimis o ofertă Ministerului Culturii care ar avea posibilitatea să cumpere terenul. Până acum însă nu s-a făcut nimic. Dacă este să ne luăm după experiențele anterioare, este posibil ca și acest muzeu să dispară.

Cum și-a bătut joc Ministerul Culturii de Muzeul Național Bran

Muzeul Național Bran a fost înfiinţat în 1957 şi, până în 1991, a fost administrat de autorităţile locale din Braşov. Din 1991, muzeul a fost preluat de Ministerul Culturii. Are peste 10.000 de obiecte de patrinoniu. Cea mai valoroasă piesă a muzeului este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII.  

Povestea tragică începe în 2009, an în care Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg. Atunci statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a păstra castelul, care acum este evaluat la 120 de milioane de euro. Practic statul a renunţat la cel mai profitabil obiectic turistic al ţării.

După retrocedarea castelului, statul român şi-a luat toate exponatele, 10.000 la număr, din Castelul Bran şi le-a înghesuit în Vama Medievală, clădire care îi aparţine tot lui Dominic de Habsburg. Muzeul Naţional Bran a fost lăsat în Vama Medievală opt ani. În 2015 Vama Medievală a intrat în administrarea familiei de Habsburg. Administratorii Castelului Bran au anunţat că vor ca imobilul să fie eliberat. Ministerul Culturii care are în patrimoniu Muzeul Naţional Braşov nu s-a sinchisit să găsească un nou sediu deși a avut trei ani la dispoziție. Aşa s-a ajuns la obiectele de patrimoniu să fie duse la o pensiune cu promisiunea că Ministerul Culturii va construi o clădire nouă pentru exponate. 

În februarie 2019, Ministerul Culturii chiar se lăuda cu mare realizare și anume redeschiderea muzeul la pensiune, o premieră rușinoasă chiar și în România. Exponatele pot fi văzute în 10 încăperi la fosta pensiune Inima Reginei din centrul localității Bran.

Ministerul Culturii a promis că va construi un sediu nou pentru un muzeu. A anunțat acest lucru acum un an când a fost evacuare. Până acum nu s-a făcut absolut nimic.

Edilii din Bran iau în calcul să reabiliteze o clădire din Bran pentru a muta Primăria, iar apoi Muzeul Național Bran să fie mutat în clădirea actualei Primării, care se află chiar lângă Castelul Bran. 

 

Adauga comentariu