Muzeul Național Bran s-a redeschis după ce a fost evacuat din Vama Medievală. Ministerul Culturii se laudă cu realizarea. Este totuși o premieră: muzeul funcționează într-o pensiune

Muzeul Național Brașov a fost redeschis la șapte luni după ce a fost evacuat din Vama Medievală care aparține lui Dominic de Habsburg, care deține și Castelul Bran. Ministerul Culturii se laudă cu marea realizare. Chiar ministrul Valer Daniel Breaz a fost prezent la inaugurare. Este totuși o premieră, dar una rușinoasă. Muzeul funcționează într-o pensiune pentru care se plătește chirie. Exponatele pot fi văzute în 10 încăperi la fosta pensiune Inima Reginei din centrul localității Bran. De se știa de evacuare cu trei ani înainte ca aceasta să aibă loc, Ministerul Culturii nu a fost în stare că construiască un imobil nou sau să găsească o soluție potrivită pentru muzeu. Pensiunea a fost găsită abia după ce evacuarea s-a produs.

„Muzeul Naţional Bran a fost relocat din clădirea Vămii Medievale după încheierea contractului dintre Ministerul Culturii şi proprietarii Castelului, în 24 mai 2018. Clădirea a fost închiriată pentru o perioadă de trei ani. După aceea, vom vedea. Oricum, există spaţiu suficient pentru cele peste 8.000 de piese ale Muzeului Naţional Bran. Vom vedea peste trei ani dacă se va găsi o altă soluţie sau vom rămâne în continuare în acest spaţiu. a declarat, pentru Agerpres, directorul Muzeului Naţional Bran, Mihai Gorgoi.

Edilii din Bran iau în calcul să reabiliteze o clădire din Bran pentru a muta Primăria, iar apoi Muzeul Național Bran să fie mutat în clădirea actualei Primării, care se află chiar lângă Castelul Bran. 

Cum și-au bătut joc autoritățile de patrimoniul național

Muzeul Național Bran a fost înfiinţat în 1957 şi, până în 1991, a fost administrat de autorităţile locale din Braşov. Din 1991, muzeul a fost preluat de Ministerul Culturii. Cea mai valoroasă piesă a muzeului este patul cu baldachin al Regelui Ferdinand, o piesă în stil baroc, de secol XVIII.  
Povestea tragică începe în 2009, an în care Castelul Bran a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg. Atunci statul român a refuzat să plătească 60 de milioane de euro pentru a păstra castelul, care acum este evaluat la 120 de milioane de euro. Practic statul a renunţat la cel mai profitabil obiectic turistic al ţării. Castelul Bran a depăşit în 2017 pragul de 1 milion de vizitatori şi a făcut 3 milioane de euro profit. 

După retrocedarea castelului, statul român şi-a luat toate exponatele, 10.000 la număr, din Castelul Bran şi le-a înghesuit în Vama Medievală, clădire care îi aparţine tot lui Dominic de Habsburg. Muzeul Naţional Bran a fost lăsat în Vama Medievală opt ani. În 2015 Vama Medievală a intrat în administrarea familiei de Habsburg. Administratorii Castelului Bran au anunţat că vor ca imobilul să fie eliberat. Ministerul Culturii care are în patrimoniu Muzeul Naţional Braşov nu s-a sinchisit să găsească un nou sediu. Aşa s-a ajuns la obiectele de patrimoniu să fie duse la o pensiune cu promisiunea că Ministerul Culturii va construi o clădire nouă pentru exponate. 

Sursa Foto: Facebook Roxana Mânzatu


Adauga comentariu