Nesimțire sau incompetență? Un urs a ajuns în centrul orașului. ICAS nu a răspuns la telefon. Regia Pădurilor Kronstadt nu a avut personal. Animalul a fost alungat cu claxoane și lumina farurilor

O nouă vizită a ursului azi-noapte la Brașov. Deja o obișnuiță. Un pui de urs a fost văzut pe strada Horia. La fața locului a ajuns un echipaj de jandarmi și unul SMURD. Oamenii au fost îndemnați să părăsească zonă. Surpriza vine însă de la cei care sunt plătiți să se ocupe printre altele și de problema urșilor. La ICAS (Institutul de Cercetare și Amenăjări Silvice) nu a răspuns nimeni al telefon. Că doar era noapte și probabil dormeau. La Regia Pădurilor Kronstadt s-a răspuns la telefon, dar degeama. A fost comunicat că nu există personal silvic. În această situație jandarmii și echipajul Smurd au pornit sirelele și faturile ca să ajunge ursul în pădure.

A trecut un deceniu de când urșii au devenit o obișnuinșă la Brașov, iar autoritățile nu au găsit până acum nicio soluție pentru a diminua măcar fenomenul. Nu ne miră din moment ce nu se știe exact nici măcar câți urși sunt la Brașov. Se vechiculau acum un an trei variante: 640, 800 sau chiar 1100. Dar surpriză. Zilele trecute reprezentanții Regiei Pădurilor Kronstadt au anunțat că la Brașov sunt doar 102 urși. Cum s-au împuținat peste noapte nimeni nu știe. Poate au emigrat spre zone mai calde. Dacă tot sunt vecinii noștri, eu zic să îi adoptăm și să trăim într-o mare familie.

Anul trecut, la Braşov, cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor urşilor. În Harghita au fost 16 atacuri. Soluţii concrete însă nu s-au găsit nici până acum. S-a dus hrană pentru urşi în păduri, dar se pare că nu suficient. Urşii au continuat să vină în oraş, ca şi cum ar merge la Supermarket. 

În alte țări se poate, la noi nu

Urşi nu sunt doar în România, ţară care nu a găsit nicio soluţie. Sunt şi în alte ţări, care s-au gândit înainte să trimită vânătorii cu puştile în pădure. Şi soluţii s-au găsit. Nu însă şi la noi, deşi se pot atrage fonduri europene pentru gestionarea urşilor. 

Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează cea mai mare rezervaţie de urşi din sud-estul Europei, a vorbit despre soluţiile adoptate în alte ţări. Împuşcarea urşilor nu a fost niciodată luată în calcul. De exemplu, în Canada s-au făcut arii naturale de 5.000-6.000 de hectare în care urşii erau hrăniţi. Mâncarea însă era ascunsă pentru ca animalul să o caute, nu să o ia direct. Nu trebuie să transformăm ursul într-un animal domestic, să îl hrănim ca pe un câine. 

Cum în România s-a defrişat cât s-a putut, iar moda locuinţelor la marginea pădurii a luat amploare, nu trebuie să ne mai mirăm că ne trezim cu ursul în curte, care parcă vine invitat la masă. Se pot face zone tampon în localităţile care sunt la marginea pădurilor. Acolo se poate cultiva porumb şi pomi fructiferi. Aşa urşii vor găsi mâncare şi nu vor mai da iama în curţile oamenilor. 

 

.

Adauga comentariu