Nu scăpăm de rujeolă. Brașovul, printre județele cu cele mai multe îmbolnăviri în acest sezon

Potrivit Centrului Național de Combatere și Control al Bolilor Transmisibile, în ultima săptămână, la Brașov s-au înregistrat 10 noi cazuri de rujeolă. În ultimele două luni, la Brașov, numărul cazurilor de rujeolă a depășit. 200. Brașovul este printre județele „roșii“, în ceea de privește numărul de cazuri de pojar.

România se află sub epidemie de rujeolă din 2016. Până acum 18.517 de  oameni s-au îmbolnăvit. Au fost înregistrate și 64 de decese, majoritatea în rândul copiilor nevaccinați.

Cele mai multe cazuri de rujeolă, respectiv 824, s-au înregistrat la Brașov în 2017.  Tot atunci, în luna octombrie, s-a înregistrat şi primul deces din cauza bolii. O asistentă medicală de la Spitalul de Pediatrie a făcut rujeolă, dar boala a dus la complicaţii grave, iar pacienta de 39 de ani a murit.  În 2018 numărul de cazuri a scăzut, dar se pare că anul acesta rujeola revine în forță.

La Braşov, aproape toţi copiii care s-au îmbolnăvit erau nevaccinaţi. Chiar dacă vaccinul are reacţii adverse, acestea sunt rare. În schimb, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli şi poate determina manifestări clinice şi forme grave. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică doar 70% dintre copiii din Braşov sunt vaccinaţi. Medicii le recomandă părinţilor să ducă copiii la medic la primele simptome.  Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală.

 

 

Adauga comentariu