O asistentă socială a fost condamnată după ce a luat bani ca să favorize mai multe adopții. Femeia a fost obligată să dea banii înapoi și să plătească cheltuielile de judecată

Lucica Adriana Şimandan a fost acuzată că a luat bani de la mai multe familii cărora le-a promis că le va înlesni procedura de adopţie. Mai mult a convins o colegă din Covasna să scrie într-un raport că o familie care dorea să adopte un copil avea condiţii de locuit mult mai bune decât erau acestea în realitate. Funcţionara a fost trimisă în judecată la începutul anului 2018 pentru luare de mită şi trafic de influenţă.  

„Inculpata Şimandan Lucica-Adriana, în calitate de asistent social în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, membru al echipelor de evaluare pentru procedurile de adopţie, a pretins şi primit de la familii interesate, direct sau indirect, bani sau alte foloase, în scopul preluării cererilor de adopţie. S-a reţinut că inculpata a pretins şi primit bani sau alte foloase, având influenţă asupra modalităţii de obţinere a atestatului de potenţial adoptator ori asupra modalităţii de selecţie din cadrul listei cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate, prin promisiuni de urgentare a eliberării actelor menţionate/de selectare cu prioritate a anumitor persoane/familii, cu încălcarea dispoziţiilor legale“, se arată în rechizitoriul procurorilor DIICOT. 

Pedeapsă cu suspendare

Dosarul s-a judecat la Tribunalul Brașov. Magistrații au condamnat-o la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentința nu este definitivă. „Condamnă inculpata la pedeapsa de 2 ani închisoare şi pedeapsa complementară pe durata a 4 ani, constând în interzicerea drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b Cod penal - respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat În baza art. 65 al. 1 Cod penal aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 al. 1 lit. a şi b Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. În baza art.396 alin 2 Cod procedură penală, art.291 alin 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, condamnă aceeaşi inculpată la pedeapsa de 2 închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate astfel încât inculpata va executa pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare. În baza art. 91 al. 1 – 92 al. 1 Cod penal suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante a închisorii, pe durata unui termen de 4 ani, care potrivit art. 92 al. 2 Cod penal, se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii“, se arată în sentința Tribunalului Brașov. 

Muncă în folosul comunității și plata tuturor cheltuielilor

Potrivit sentinței femeia trebuie să presteze muncă în folosul comunității la un centru al Direcției pentru Protecția Copilului Brașov. În plus i s-au confiscat aproape 6000 de lei bani pe care îi primise mită. În plus inculpata a fost obligată să plătească 20.000 de lei cheltuieli de judecată. 

În baza art.93 alin 3 pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să presteze 60 de ore muncă în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei de Servicii Sociale Braşov sau Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului – complexul de servicii Timiş- Braşov. Dispune confiscarea specială în favoarea statului, de la inculpata Şimandan Lucica-Adriana a sumei totale de 5.764 lei – reprezentând suma totală însuşită de inculpată ca urmare a săvârşirii infracţiunilor. În baza art.274 alin 1 Cod procedură penală obligă inculpata să plătească statului suma de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare  Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. 

Foto:www.cnasr.ro

 

 

Adauga comentariu