O localitate cu nici 5000 de oameni cheltuie aproape 100.000 de euro pentru iluminatul festiv. Tot aici se află și biserica poleită cu aur de 1 milion de euro și tot aici s-au cheltuit 1800 de lei pe un mesteacăn de 12 lei

Primăria Ghimbav a finalizat o achiziție directă pentru „Lucrări de iluminat ornamental pentru sărbătorile de iarnă sezonul 2018-2019 în orașul Ghimbav” în valoare de 380.499 de lei fără TVA, adică 452.793 de lei cu tot TVA.  La un curs de 4,7 lei pentru un euro asta înseamnă peste 96.000 de euro. 

Practic Ghimbavul cheltuie din bugetul public aproape cât Brașovul pe iluminat festiv. Reamintim că valoarea totală a iluminatului festiv din Brașov este de aproximativ 100.000 de euro din care o parte semnificativă este suportată de operatorul de iluminat public.

Mai mult Brașovul are 253.000 de locuitori și o suprafață de 10 ori mai mare ce va fi decorată, față de Ghimbav care are doar 4700 de locuitori. 

Marele câștigător al contractului a fost declarată SC Neon Lighitning din Cluj Napoca, la nici două ore de la lansarea ofertei. 

Se pare că la Ghimbav nu contează câți bani se dau pe achiziții, ei având „antecedente” cu puietul de mesteacăn cumpărat la 1800 de lei bucata în timp ce prețul real era de 12 lei bucata. La fel, au fost costuri de achiziții mult mai mari și pentru puieți de salcie, stingătoare, coșuri de gunoi stradale. 

Tot la Ghimbav s-a construit cea mai scumpă Biserică Ortodoxă din județ care a costat 1 milion de euro. Doar cupolele poleite cu aur au costat 45.000 de euro. 

Pe ce se cheltuie banii

Obiectul contractului l-a constituit executarea lucrărilor de montare și demontare a instalațiilor luminoase în vederea asigurării iluminatului ornamental festiv pentru sărbătorile de iarnă, constând în:
- Verficarea instalațiilor electrice existente înainte de începerea operațiunilor de montare a acestora;
- Punerea la dispoziție a elementelor decorative conform specificațiilor tehinice;
- Montarea și demontarea ghirlandelor luminoase, traversări stradale, figurine montate pe stâlpi etc.;
- Montarea și demontarea instalațiilor ce ornează bradul cel mare din Centrul Istoric;
- Montare și demontare ornamente luminoase din interiorul și fațada Primăriei sau alte clădiri indicate de autoritatea contractantă;
- Asigurarea mentenanței pe perioada de funcționare și intervenția în termen de 6 ore de la înștiințare, întreținrea și asigurarea funcționării instalațiilor luminoase la capacitate maximă;
- Asigurarea de material pentru montaj rezistente și la temperaturi scăzute.

 

Adauga comentariu