Ordonanța care a blocat transportul interejudețean la Brașov este contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului. Ordonanța susține că transportul de persoane interjudețean nu este serviciu public

La Brașov, se anunța încă din 2018 că de anul acesta vom avea transport public în majoritatea localităților din județ. În baza legii 328 din 2019 au și fost înființarea primele lunii de transport. La 1 ianuarie ruta Brașov-Cristian. Iar la 1 iulie rutele Brașov-Ghimbav și apoi Brașov-Sânpetru-Bod. Apoi a apărut Ordonanța 51 care a pus cruce restul liniilor. Momentul ales pentru această ordonanță a fost suspect și mulți au acuzat că transportatorii privați au făcut presiuni. Asta mai ales după ce li s-au impus reguli grave cu privire la condițiile în care pot funcționa, cea mai dură fiind aceea că mașinile nu au voie să fie mai vechi de 10 ani.

După apariția acestei ordonanțe, care practic scoate transportul interjudețea de pe lista serviciilor publice, la Brașov nu s-a mai inființat nicio linie de transport, deoarece operatorii privați au deschis mai multe procese. Acesta ordonanță este cel puțin stupidă. Trannsportul de persoane este serviciu public în municipiu, dar nu și în județ. Oriunde în lume transportul de persoane este serviciul public. O dovadă că interesul poartă fesul, cum se întâmplă la noi.

Ordonanța 51 este acum contestată la Curtea Copnstituțională de Avocatul Poporului.  „Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51 din 28.06.2019. Avocatul Poporului a reținut că adoptarea ordonanţei de urgenţă analizate încalcă dispoziţiile art. 61 alin. (1) din Constituţia României, conform cărora "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unică autoritate legiuitoare a ţării", precum şi principiul separaţiei puterilor consacrat prin art. 1 alin. (4) din Constituţie, texte constituționale care stabilesc interdicția alterării sau contracarării voinţei exprimate prin adoptarea unei legi de către Parlament.

La sfârșitul lunii decembrie 2018, Parlamentul a adoptat Legea nr. 328/2018 pentru modificarea şi completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, întărind regimul juridic al transportului public județean de persoane și oferind mai multe garanții care să satisfacă interesul public; prin aceeasi lege a fost corelat dreptul pozitiv cu dreptul Uniunii Europene.

În opinia Avocatului Poporului, transporturile rutiere de persoane sunt și trebuie să rămână în continuare servicii publice pana când Parlamentul, ca unica autoritate legiuitoare își va asuma responsabilitatea unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește obligația statului de a asigura transportul rutier județean de persoane, organizat ca serviciu public.

Avocatul Poporului a subliniat că eliminarea serviciilor de transport rutier județean de persoane, contra cost, din sfera serviciilor publice, pe calea unei ordonanțe de urgență, echivalează cu renunțarea statului la una din trăsăturile sale fundamentale și anume statul social, precum și la obligația acestuia de a asigura cetățenilor săi un nivel de trai decent, având implicații, în cascadă, asupra întregului cadru de reglementare referitor la actele normative cu caracter social și bazate pe solidaritatea socială“, se arată în postarea de Pagina de Facebook a Avocatului Poporului.

 

 

 

Adauga comentariu