Ovidiu Popescu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, în cazul avalanșei în care și-au pierdut viața fiica sa Dor Geta Popescu și un alt copil Erik Gulacs

Ovidiu Popescu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă de procurorii de la Parchetul General. Dosarul se va judeca la Judecătoria Hațeg. Tragedia în care au murit Dor Geta Popescu (13 ani), multiplă recordmană mondială şi europeană, şi Erik Gulacsi (12 ani) o speranță a alpinismului mondial a avut loc în 22 aprilie 2016. Un grup care era condus de Ovidiu Popescu, tatăl Getei Popescu a pornit spre Vârful Peleaga din Masivul Retezat. Grupul a fost surprins de o avalanșă în zona Căldarea Berbecilor, iar cei doi copii și-au pierdut viața.

Procurorii Parchetului general au remis un comunicat de presă: „Faptele reţinute în urma probatoriului administrat au constat în aceea că, în interesul şi în numele asociaţiei, prin informarea superficială asupra condiţiilor meteo, alegerea unui echipament inadecvat riscurilor de loc şi vreme, neutilizarea unui ghid montan calificat, prin călăuzirea pe un traseu montan nerecomandat în condiţii de iarnă (curba de nivel de sub creasta Colţilor Pelegii) şi ignorarea stării meteo severe, inculpatul a organizat impropriu şi condus defectuos o acţiune turistică în Masivul Retezat, către Vârful Peleaga, desfăşurată în ziua de 22.04.2017, cu consecinţa surprinderii în zona Şaua Berbecilor - Colţii Pelegii, în jurul orei 14,00 - 14,20, a membrilor grupului turistic din care făcea parte, de către o avalanşă în urma căreia au decedat doi copii.

Fără călăuzirea grupului pe un traseu cu expunere la producerea avalanşei în condiţii nivologice, de relief şi de vreme apte să conducă la declanşarea ei şi în lipsa oricăror alte măsuri de prevedere şi siguranţă pe care trebuia şi putea să le ia (asigurarea serviciilor unui ghid montan calificat, informarea corectă asupra vremii, considerarea şi aprecierea stării meteo constatate la faţa locului cu consecinţa păstrării unei distanţe între membrii grupului 6-10 metri, utilizarea unui echipament adecvat, prinderea în corzi ancorate), avalanşa nu ar fi avut loc sau cel puţin nu ar fi surprins şi antrenat membrii grupului, lipsind consecinţa producerii unor leziuni traumatice la cei doi copii, incompatibile cu viaţa", se arată în comunicatul procurorilor.

 

Adauga comentariu