Peste 10 milioane de lei, bani europeni pentru modernizarea spitalelor. De la Ministerul Sănătății vin însă doar promisiuni. Aparatul de radioterapie este așteptat de 5 ani, iar Spitalul Regional va fi construit cu bani împrumutați de la BERD

Consiliul Județean a obținut peste 10 milioane de lei bani europeni pentru lucrările de modernizare ale spitalelor brașovene. Finanțările europene și fondurile proprii ale județului au devenit în ultimii ani singura șansă pentru ca spitalele să fie modernizate, având în vedere că de la Guvern nu prea vin fonduri. Brașovul așteaptă de ani buni un aparat de radioterapie pentru bolnavii de cancer. Ministerul Sănătății a făcut doar promisiuni. Braşovul nu mai are de cinci ani un aparat de radioterapie pentru tratamentul bolnavilor de cancer, după ce singurul aparat de acest fel, existent  la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost casat din 2013.

Și în cazul spitalului regional situația este aceeași. Ministerul Sănătății a semnat doar actele necesare, iar autoritățile locale au decis să se ocupe de  spital și să caute finanțarea necesară. 

Spitalul urmează să fie construit pe un teren de 18.000 de hectare de la Institutul Cartofului. Potrivit estimărilor construcţia spitalului va costa 250 de milioane  de euro. Investiţia se va face printr-un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Spitalul va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialităţi.  Unitatea medical va avea 12 săli de operaţii, dar şi secţie pentru arşi, centru de transplant renal, secţie de pediatrie şi secţii de cardiologie intervenţională. De asemenea va exista şi un centru de transfuzii şi o bancă de sânge, dar şi un heliport pentru elicoptere. 

Trei spitale vor beneficia de banii europeni

Fondurile europene au fost împărțite la trei unități medicale. Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a primit 7.743.628,07 lei, din care 7.588.755,52 lei reprezintă fonduri nerambursabile. 

Finanțarea neramburasabilă aferentă primei cereri de rambursare pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov ar putea ajunge săptămâna viitoare în vistieria Consiliului Județean Brașov. Este vorba despre aproximativ 4,9 milioane de lei, bani pe care administrația județeană îi recuperează astfel pentru investițiile deja realizate. 

Tot pentru modernizări au mai primit fonduri europene Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, cu o valoare totală a finanțării de 777.607,24 lei, și Județul Brașov, cu o alocare totală de 99.864 lei, dar și Municipiul Făgăraș (315.880,74 lei) și Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș (1.843.324,90 lei).  

Adauga comentariu