Peștera de cleștar de la Râșnov. Sistemul unic de iluminat elimină claustrofobia. Turiștii au parte de o experiență de neuitat

Peştera Valea Cetăţii are câteva caracteristici care o fac unică în România. Face parte din rezervaţia naturală cu acelaşi nume care se întinde pe 18.000 de hectare. În total, peştera se întinde pe un kilometru, dar turiştii pot vizita o porţiune de 330 de metri. Potecile sunt din fibră de sticlă, un material care a fost folosit şi la construirea primelor avioane invizibile. Iluminatul este şi el unul unic la noi în ţară, pe bază de led, prietenos cu mediul, un sistem care nu deranjează coloniile de lilieci care locuiesc în peşteră. 

Potrivit reprezentanţilor peşterii, sistemul de iluminat îi face pe turişti să se simtă ca într-un palat de cleştar şi în plus elimină sentimentul de claustrofobie. Pereţii nu mai par a fi foarte aproape, iar modul în care este iluminată peştera dă senzaţia se spaţiu deschis, chiar dacă este sub pământ. 

Deşi există de sute de mii de ani, peştera a fost închisă până în 1949, fiind obturată de bolovani şi aluviuni care s-au prăvălit de pe munte în timpul mai multor furturi care au dus la inundarea Văii Cetăţii şi a Râşnovului. Din cauza fenomenelor meteo extreme, poiana din zonă se mai numeşte şi Vârtejul Dracului. În 1949 intrarea în peşteră a fost eliberată printr-o explozie care a îndepărtat bolovanii, iar 1954 mai mulţi tineri din Râşnov au fost primii care au explorat-o. În 2010 peştera a fost modenizată cu 100.000 de euro şi zeci de specialişti au lucrat pentru ca proiectul să nu afecteze absolut deloc mediul înconjurător.

Prin intrarea superioară se intră în galeria care coboară din Poieniţa Dracului, se ajunge apoi în Sala Mare care are o înălţime de 30 de metri, după care se poate ajunge în galeria care se deschide în Valea Fundata. Tavanul din Sala Mare s-a păstrat intact şi aici poate fi văzută o gamă largă de stalactite. Peisajul din subteran este unul care va uimi orice turist. În faţa ochilor vor apărea sculpturi în piatră, semne ale minunilor pe care apa le-a făcut de-a lungul timpului. În timpul turului există un moment în care se sting toate luminile. Întunericul este unul profund, nu se vede absolut nimic, dar se aude susurul apei care se prelinge pe pereţii peşterii. 

Cei care doresc să viziteze peştera o pot face zilnic între orele 10.00 şi 18.00.  Preţul unui bilet este de 15 lei, respectiv 10 lei pentru copii. Intrarea în peşteră se face din 30 în 30 de minute, iar turiştii sunt însoţiţi permanent de un ghid. Accesul se face pe DN 1 E Râşnov - Poiana Braşov - Braşov, aflându-se la aproximativ 1,6 km de Râşnov şi 5 km de Poiana Braşov. În zonă există o parcare generoasă, iar drumul până la peşteră este o adevărată drumeţie montană. Nu este lung, cam 500 de metri, dar accesul se face prin pădure unde decorul este splendid.

 

 

Adauga comentariu