Planetariul va mai sta închis o perioadă. Primăria organizează abia acum licitația pentru angajarea de personal

După 7 ani de lucrări și 10 milioane de lei din bugetul local, autoritățile locale se lăudat în martie cu cel mai modern și mai mare planetariu din țară. Tot atunci se anunța cu surle și trâmbițe că se va deschide în luna aprilie. Nici vorbă. Planetariul este tot închis. De ce? Motivul este simplu: nu este personal specializat care să îl opereze. S-au votat însă tarifele de intrare, chiar dacă momentan nu ai unde să intri. Astfel biletele vor costa 25 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari. 

Dacă lucrările au durat 7 ani, de ce nu s-a angajat din timp pensional, de ce nu a fost organizată licitația înainte de finalizarea lucrărilor sau măcar în martie când a fost terminată construcția? Nimeni nu știe. Cert este că obiectivul erste închis.

Abia acum Primăria a postat pe SEAP anunțul de licitație. Practic se caută o firmă care  să opereze Planetariul și să aibă personal specializat. Se dau 175.000 de lei pentru un an. În total vor fi 6 angajați. Ofertele se pot depune până la 27 mai. În concluzie dacă vor fi ofertanți, dacă nu vor fi contestații, Planetariul se poate deschide cel mai devreme la jumătatea lui iunie. Dacă vor fi constestații, soluționarea lor poare dura luni bune.

Planetariul de la Brașov are 105 locuri. Persoanele cu dizabilități beneficiază de acces în sală cu lift și de două locuri speciale pentru cărucioare.
Au fost instalate două proiectoare pentru planetariu de ultimă generație, SONY, proiecție 4K. Acestea vor avea o rezoluţie a imaginii de 5 milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume. Celelalte plantarii din România utilizează sistemul 2K (2 milioane de pixeli). Practic  prin această tehnologie spectatorii vor avea impresia că sunt într-adevăr în spaţiu. Durata minimă de viaţă a acestor surse de lumină este de aproximativ 19.000 ore de funcţionare. A fost instalat un sistem de sunet cu 7 canale de sunet, 14 boxe și 2 subwoofer, cu o putere de 19.000 de W.

 

Adauga comentariu