„Poliția și pandemia”: Amnesty International denunță discriminarea rasială a poliției în cursul carantinei din Europa. România nu face excepţie

Forțele de poliție au impus carantina în moduri disproporționate în cele mai sărace zone din Europa, unde se află adesea și cele mai mari concentrații de minorități etnice, a afirmat Amnesty International într-un raport nou, scrie The Brussels Times,  citată de Rador.

Examinând 12 țări, raportul „Poliția și pandemia” expune o tendință îngrijorătoare a existenței prejudecăților rasiste în cadrul forțelor de poliție, care mai sunt suspectate în plus și de rasism instituționalizat.

Amnesty International afirmă că programul său Evidence Lab „a verificat 34 de videoclipuri de pe tot cuprinsul Europei care arată poliția făcând uz ilegal de forță și, de multe ori, când nici nu era necesar”.

 

DOCUMENTUL POATE FI STUDIAT AICI

România este trecută la Capitolul: Utilizarea excesivă a forţei şi alte încălcări ale drepturilor omului.

În raport este acuzat excesul de zel de la acţiunea poliţiei în comunităţile sărace de ţigani şi se insită pe acţiuznile din 18 aprilie de la Bolintin Vale şi 30 aprilie din Ferentari - Bucureşti (acea acţiune terminată cu glumiţele de autobază ale poliţiştilor gen: "âmi cer scuze la domni polţişti").

 

 

Adauga comentariu