Primăria consolidează zidurile de sprijin instabile de pe Drumul Poienii. Investiția se face la un an și jumătate de la semnalarea oficială a pericolului

Probleme la cele două ziduri de sprijin sunt cunoscute oficial de anul trecut din februarie. Fisurile însă au apărut cu siguranță de mai mulți ani. Chiar și așa a fost nevoie să treacă mai bine de un an pentru ca să se ia măsuri pentru repararea lor. Până acum s-a făcut o expertiză de 100.000 de lei pentru a vedea exact care sunt distrugerile.

Primăria a lansat acum licitația pentru consolidările necesare. Investiția se ridică la 672.268 lei pentru zidul de sprijin Calea Poienii - str. Spatar Milescu și 1.260.504 lei pentru zidul de sprijin Calea Poienii - str. Crişan.

Prima porțiune cu probleme este situată la intersecţia Warthe cu strada Spătar Nicolae Milescu. Aici s-au descoperit fisuri la zidul de sprijin. Acesta are 60 de metri şi o înălţime de 7 metri. Probleme au fost semnalate de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. În februarie 2018 se anunța că eroziunea este destul de serioasă şi din această cauză zidul de prijin a devenit instabil. Norocul autorităților că nu s-a părbușit între timp.

Zidul de sprijin din zona străzii Crișan are 55 de metri şi o înălţime ce variază de la 2 metri la 6 metri. Şi aici zidul este instabil şi s-a deplasat deja cu 25 centimetri în zonele superioare. Reprezentanții Primăriei Braşov anunțau, tot acum un an și jumătate că în ambele cazuri este nevoie rapid de consolidări, trebuie înlocuite balustradele de beton, dar şi amenajarea unor canalizări pluviale şi a unor sisteme de drenaj pentru ca eroziunile să nu se mai repete. În concluzie: mai bine mai târziu decât niciodată.
 

Dacă zidurile de pe Drumul Poienii mai sunt încă în picioare, în Schei, în zid de sprijin s-a părbușit peste o casă. S-a întâmplat în septembrie 2017. Zidul de pe marginea străzii Traian Moşoiu s-a surpat pe o porţiune de 10 metri şi a căzut peste o casă din Schei. După incident s-au făcut expertize, iar Primăria a decis să suporte costurile pentru ca să nu mai existe noi surpări care ar pune în pericol locuitorii din zonă. Lucrările de consolidare au fost executate de compania Geosond din Bucureşti, care a mai făcut şi alte lucrări similare la Braşov. Potrivit constructorilor  la zidul de la strada Traian Moşoiu s-au turnat piloni cu ancoră care susţină drumului şi să elimine riscul de surpare. Investiţia s-a ridicat la  291.000 de lei. 


 

Adauga comentariu