Raed Arafat a vizitat viitorul spital modular de la Brașov. Lucrările se vor încheia în 21 august, iar unitatea ar putea fi operațională din septembrie

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne şi şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a venit astăzi la Brașov, pentru a evalua necesarul echipamentelor de terapie intensivă destinat unităţii modulare de ATI, cu 28 de paturi, aflate în construcţie în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Dotarea viitoarei unităţi modulare de ATI va fi asigurată din rezerva strategică de echipamente, prin intermediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, imediat ce aceasta va fi gata.

„Lucrările de construcţie sunt preconizate să se încheie pe 21 august, astfel că imediat după aceea poate începe instalarea echipamentelor şi aparaturii, iar secţia modulară poate fi dată în funcţiune la începutul lunii septembrie”, a spus preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea.

Şeful IGSU a precizat, însă, că este necesară o planificare clară a celor 28 de paturi, în sensul ca unele să fie destinate terapiei intensive, iar altele, terapiei intermediare, fiind nevoie de ambele tipuri de terapii în tratarea bolnavilor cu forme grave de COVID.

„În această unitate vor lucra medici anestezişti, ajutaţi de medici din alte specialităţi, care nu vor fi neapărat numai din cadrul Spitalului Judeţean Braşov. Pot fi medici din alte spitale, pot fi detaşaţi, deoarece suntem într-o situaţie excepţională, iar soluţiile nu se pot baza numai pe o singură unitate sanitară. Este normal să ai o colaborare şi cu alte unităţi sanitare, dar factorii de decizie locali vor stabili exact ce personal va lucra acolo, după ce vor discuta şi cu anesteziştii din alte spitale”, a spus Raed Arafat.

Unele declarații ale autorităților au creat și confuzie. Există zvonuri că odată cu spitalul modeular, unitatea de ATI cu 15 paturi din Spitalul Județean va fi desființată. În acest caz acest spital modular nu rezolvă problema crizei paturilor de la reanimare. Așteptăm un răspuns clar de la reprezentanții unității medicale.

 

Adauga comentariu