RAR confirmă că unul dintre autoturismele poliției nu avea inspecția tehnică valabilă. Poliția spune că mașina a fost retrasă din circulație înainte de expirarea ITP

Deși Poliția Brașov a susținut că toate mașinile care sunt în circulație au ITP valabil, Registrul Auto Român a confirmat imaginile prezentate de Bugetul.ro în exclusivitate, conform cărora autoturismul cu numărul MAI 29782, filmat în timp ce circula pe străzile din Brașov, nu are ITP.

RAR a precizat pentru sursa citată că autoturismul cu numărul MAI 29782 a avut ITP valabil în perioada 07.05.2019-07.05.2020. Astfel, la începutul lunii iulie, când Bugetul.ro a publicat, în exclusivitate, ancheta referitoare la mașinile din cadrul IPJ Brașov care circulă fără ITP, autoturismul sus-menționat nu avea ITP valabil.

Poliția susține că mașina în cauză a fost retrasă din circulație înainte de expirarea ITP. „Urmare a informațiilor apărute în mass-media, conform cărora la nivelul I.P.J. Brașov există autovehicule care circulă pe drumurile publice fară inspecția tehnică periodică valabilă", pentru corecta informare a opiniei publice, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov si Registrul Auto Român sunt abilitate să comunice următoarele:

Autospecialele cu numerele de înmatriculare MAI 29799, MAI 29782, MAI 29825, MAI 29801, MAI 29859, MAI 29853, MAI 29865, MAI 29833 au fost retrase din circulație și depozitate în vederea efectuării procedurii de casare,  înaintea expirării valabilității ITP-ului.

De asemenea, autospeciala cu numărul de înmatriculare MAI 29782 a fost retrasă din circulație la data de 06.05.2020, înainte de expirarea valabilității ITP-ului.

Conform declarațiilor apărute atât în presa locală, cât și în presa națională, făcute de către persoana care a efectuat filmarea, autospeciala aparținând I.P.J.Brașov, a fost "surprinsă" în trafic, la sfârșitul lunii aprilie 2020, perioadă în care inspecția tehnică periodică se afla în termen de valabilitate, aspecte susținute de către reprezentanții RAR Brașov prin adresele făcute publice.

Totodată, Registrul Auto Roman precizeaza ca un autovehicul trebuie, conform legii, sa detina ITP valabil doar atat timp cat circula pe drumurile publice.

Potrivit legislatiei nationale aplicabile care transpune legislația europeana in domeniu, Registrul Auto Roman nu inregistreaza ca fiind deficiente tehnice menite sa puna in pericol siguranta in trafic orice neconformitate datorata coroziunii apărută la caroseria vehiculelor. De asemenea, mentionează ca in cazul autovehiculelor cu caroserie autoportanta sunt admise, si nu fac obiectul respingerii la ITP, inclusiv coroziunile strapunse de pana la 2500 mm patrati raportat la fiecare element detașabil ce compune caroseria (aripi, capote, usi).

Este esențial insa de precizat, în același context, ca RAR nu face evaluari tehnice pe baza unor fotografii, ci doar in urma inspectiei fizice a unui vehicul.

Cu atât mai mult, considerăm că alte entități fie ele locale sau nationale care nu au atribuții de natura tehnica ar trebui sa se abtina de la a face aprecieri care pot induce in rândul opiniei publice elemente nevalidate corespunzător.

Asigurăm cetătenii că Inspectoratul de Poliție Județean Brașov respectă întru totul legislația în vigoare!“, se  arată într-un comunicat de presă al Poliției Brașov.

Adauga comentariu