Restaurarea Cetății Făgăraș a ajuns la stadiul de 15%.Fortificația va fi singura din România care va avea un pod mobil ca acum câteva secole

După 4 luni de la începerea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare, schimbările de la Cetatea Făgăraș încep să fie vizibile. Primăria va accesa fonduri europene pentru restaurarea și altor obiective ale monumentului istoric, în perioada 2021-2027.

90 de muncitori, împărțiți în mai multe echipe, lucrează concomitent la mai multe obiective prevăzute în proiectul finanțat cu 5 milioane de euro din fonduri europene. Imaginile filmate cu drona sunt impresionante.

„Intenționăm să mai aducem 15 zidari, pentru că aici e foarte mult de lucru. Noi am demarat lucrări pe aproape pe toate obiectivele. Acum suntem cu lucrarea undeva la 15%. Până la finalul anului, vrem să terminăm structura atelierelor meșteșugărești, dacă vremea e bună și putem să lucrăm până la sfârșitul lui noiembrie. Vrem să terminăm podul de pe latura de nord și să balastăm toată curtea“, declară Vasile Ciulea, coordonatorul proiectului.

După ce în 20 mai a fost predat amplasamentul constructorilor, primele lucrări au fost executate la rețelele de apă pluvială și apă menajeră din curtea exterioară.

„S-a coborât nivelul de călcare în curtea exterioară, concomitent cu supravegherea arheologică. S-a intervenit pe curtină, adică pe zona dintre cele două ziduri de apărare, unde s-a decopertat și s-a coborât nivelul de călcare. La fostele grajduri princiare, unde vor fi amenajate atelierele de creație și depozitele muzeului, s-au scos circa 1.000 - 1.200 mc de pământ (90% manual, 10% mecanizat).

Bastionul de sud-vest și bastionul de nord-vest au fost decopertate până la boltă și la gurile de aerisire de la cazemate. S-a scos tot pământul și s-au armat aceste bolți, peste care se va realiza un sistem de protecție împotriva umidității și de întărire a structurii de rezistență a celor două bastioane. În același timp, a demarat restaurarea zidului exterior de apărare și a zidului celor două bastioane de la intrare, cel al Cuptorului și cel al Toboșarului, și s-au început lucrările la acoperiș”, spune Elena Băjenaru, managerul Muzeului Cetății Făgărașului.

Zidurile edificiului au fost tratate împotriva mucegaiului și creșterii vegetației. A fost aplicat un material hidroizolant care va permite să curgă apa, astfel că nu va mai fi afectată cărămida.

În această perioadă sunt executate și lucrările de construcție a podului din lemn de stejar, de pe latura de nord a Cetății Făgăraș. Acesta este primul dintre cele două pe care le va avea edificiul la finalizarea restaurării, prevăzută pentru anul 2022.La finalul restaurării, Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare. De altfel, cred că este singura din sud-estul Europei care mai are apă în jurul ei.

Multă istorie și o mare atracție turistică

Un magnet pentru turiști, Cetatea Făgăraș a stabilit, anual, recorduri în privința numărului de vizitatori. Dacă în anul 2015 au intrat pe porțile ei 75.500 de persoane, în 2019 a fostvizitată de 157.000 de persoane.

La Cetatea Făgăraș au mai fost refăcute Turnul Roşu, Turnul Temniţă, dar şi fosta Cramă ce au putut fi vizitate în premieră în 2018. Primăria a investit 1,3 milioane de lei pentru redeschiderea celor trei atracţii. 

O altă mare atracţie a cetăţii este garda formată din zece străjeri (pedestraşi cum li se spunea în urmă cu câteva secole). Soldaţii poartă armuri şi vor face schimbul de gardă în fiecare sâmbătă şi duminică la ora 12.00. Costumele sunt cât se poate de autentice şi sunt copii fidele ale celor care au existat în secolul al XVII-lea. Au fost realizate după schiţele existente la muzeul cetăţii din Făgăraş. 

Acum trei ani a fost redeschisă pentru prima dată după 50 de ani sala tronului, care are mai multe încăperi şi este impresionantă. A fost amenajată aşa cum a fost ea în perioada de glorie a edificiului. Aici au fost primiţi zeci de regi şi regine din toată lumea. Au fost aduse 67 de zilţuri şi candelabra toate aparţinând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă. 

Fecioara de Fier, ucigașul secolelor trecute

La Făgăraş se poate vedea şi temutul instrument de tortură Fecioara de Fier, o cuşcă de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuţite. În momentul în care cuşca era închisă, ţepuşele străpungeau trupul celui condamnat la moarte. Cum scopul era ca victima să sufere cât mai mult, sistemul de ţepuşe era construit în aşa fel încât să nu ucidă instantaneu. Cuţitele străpungeau picioarele, mâinile, pieptul şi chiar ochii persoanei condamnate. Legenda spune că putea dura şi două zile până când cel rănit îşi dădea sfârşitul după chinuri groaznice. Practic, cel torturat sângera până murea.  

Pe lângă atracţiile noi, cetatea are o istorie de peste 600 de ani. A fost preferata Doamnei Stanca soţia lui Mihai Viteazu care a ţinut aici celebrele baluri medievale, dar a fost şi o temută închisoare comunistă. Turiştii pot vizita acum 40 de încăperi. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii şi elevi.

Credit foto: Cristian Ramba/Muzeul Țării Făgărașului

Adauga comentariu