Rezultate sondaj Banca Mondială. Brașovenii vor infrastructură și spital

Potrivit rezultatelor sondajului pe primele trei locuri în preferințele brașovenilor se află Aeroportul Brașov, Spitalul Regional și Autostrada Comarnic Brașov. Pe următoarele patru locuri sunt tot proiecte de țin de infrastructură. 

Topul prefetințelor brașovenilor
1.Construcţia / finalizarea Aeroportului Internaţional Braşov (cale de rulare, parcări aeronave, terminal de pasageri, turn de control)
2. Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă
3. Construcţia Autostrăzii Comarnic – Braşov
4. Construcţia Autostrăzii A3 (Sibiu - Braşov)
5. Modernizarea Gării Braşov
6. Reabilitarea liniei de cale ferată Predeal - Braşov
7. Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov - Sighişoara
8. Construirea Sălii Polivalente
9.Construcţia Terminalului Intermodal de Mărfuri Feldioara.
10. Construcţia unui Centru Expoziţional lângă Aeroportul din Ghimbav

Aeroportul, singura investiție începută

Dintre proiectele aflate pe primele treo locuri, doar Aeroportul este aproape de realitate. Construcția Aeroportului a început practic acum șapte ani. În perioada 2013-2014 a fost construită pista de decolare-aterizare. În 2016 s-a rezolvat situația juridică a terenului și s-a reactualizat studiul de fezabilitate. În 2017 s-a realizat studiul de fundamentare, s-au început demersurile pentru reactualizarea PUZ- ului și a masterplanului. 
În perioada 2017-2018 au fost proiectate și executate: calea de rulare și platforma pentru parcarea aeronavelor (30.000 metri pătrați), canalizarea pluvială (11.000 metri liniari), iluminatul și o parte din balizaj. 

La începutul anului 2019 s-a semnat contractul pentru 9 obiecte (care includ drumul de acces, parcarea auto și clădirile anexe). Tocmai s-a terminat ofertarea terminalului de pasageri. Au fost depuse oferte de la patru firme, care urmează să fie evaluate în vederea desemnării cîștigătorului. Se fac demersurile necesare și pentru infrastructura de navigație aeriană, pentru marcaje și balizaj și pentru achiziționarea echipamentelor necesare activității aeroportuare, fiecare cu termen de finalizare până la sfârșitul anului 2020. S-a semnat și protocolul de colaborare cu Romatsa. Deducem deci că Aeroportul va fi operațional din 2021, deși inițial se anunțase ca termen 2020. 

Spitalul Regional, la stadiul de proiect

În ceea ce privește Spitalul Regional, s-a obținut ordinul Ministerul Sănătății., s-a semnat un acord de asistență tehnică cu BERD și se face studiul de prefezabilitate. Spitalul va costa aproximativ 250 de milioane de euro, dar încă nu s-a găsit sursa de finanțare. Va dura ani buni până aceste proiect va devenit realitate. Conform ordinului Ministerului Sănătății, Spitalul Regional va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialităţi.

Autostrada Comarnic-Brașov, monedă electorală de peste 15 ani

Toate Guvernele, de la Adrian Năstase, la Emil Boc, Victor Ponta și până acum la Viorica Dăncilă au promis autostrada Comarnic-Brașov. Promisiuni au fost făcute și de miniștrii transporturilor. Pănâ acum nu s-a întâmplat absolut nimic. 

Și metoda de finanțare a fost fost schimbată de guverne, dar până acum tot niciun rezutat. Inițial s-a pus problema unui parteneriat public-privat, apoi finanțare de la buget, iar ani la rând nu au fost bani. S-a vorbit apoi de un parteneriat cu Banca Mondială, dar anul acesta s-a renunțat și la această idee. 

Potrivit ultimelor decizii, autostrada se va construi prin parteneriat public- privat. Statul va plăti 25% din valoarea investiției, partenerul privat 75%. Potrivit ultimelor estimări autostrada va costa 1,36 de miliarde de euro pe tronsonul Comarnic-Brașov. A fost demarată o licitație, dar este deja blocată de contestații. 

Adauga comentariu