Rujeola bate în retragere. Doar trei cazuri în ultima săptămână. De la începutul epidemiei, la Brașov au fost peste 1000 de cazuri, majoritatea la copii nevaccinați

Potrivit Centrului Național de Combatere și Control al Bolilor Transmisibile, în ultima săptămână, la Brașov s-au înregistrat doar 3 noi cazuri de rujeolă, În săptămânile anterioare fuseseră alte 26, respectiv 17 cazuri. La Brașov, numărul de cazuri a depășit 1000 de la declararea epidemiei.

România se află sub epidemie de rujeolă din 2016. Până acum 18.321 oameni s-au îmbolnăvit. Au fost înregistrate și 64 de decese, majoritatea în rândul copiilor nevaccinați.

Cele mai multe cazuri de rujeolă, respectiv 824, s-au înregistrat la Brașov în 2017.  Tot atunci, în luna octombrie, s-a înregistrat şi primul deces din cauza bolii. O asistentă medicală de la Spitalul de Pediatrie a făcut rujeolă, dar boala a dus la complicaţii grave, iar pacienta de 39 de ani a murit.  În 2018 numărul de cazuri a scăzut, dar se pare că anul acesta rujeola revine în forță.

La Braşov, aproape toţi copiii care s-au îmbolnăvit erau nevaccinaţi. Chiar dacă vaccinul are reacţii adverse, acestea sunt rare. În schimb, rujeola este una dintre cele mai contagioase boli şi poate determina manifestări clinice şi forme grave. Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică doar 70% dintre copiii din Braşov sunt vaccinaţi. Medicii le recomandă părinţilor să ducă copiii la medic la primele simptome. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care duce frecvent la complicaţii. Potrivit medicilor, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală

 

Adauga comentariu