S-a dat primul termen de judecată în disputa dintre Primărie și Aro Palace de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dosarul a fost ținut la sertar aproape 4 ani

După patru ani de așteptare, recursul privind soarta Cetății Brașov se va judeca în toamnă la Înalta Curte de casație și Justiție. A fost dat în sfârșit primul termen în 19 octombrie. Disputa este una simplă. Primăria Brașov vrea cetatea înapoi gratis pentru Aro Palace nu a dat niciun ban pe ea și a lăsat-o de izbeliște. Compania vrea însă 3 milioane de euro. Instanțele din Brașov au dreptate Primăriei, dar apoi totul s-a împotmolit.

Dosarul a ajuns în 11 august 2017 la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția II Civilă. A stat acolo trei ani prin sertare, iar în vara anului trecut s-a decis că nu secția unde se afla dosarul are competența să îl judece. Mai exact Secția Civilă II a declinat competența către Secția Civilă I. Dosarul a ajuns aici în 31 august 2020, iar primul termen a fost 6 octombrie. A venit și decizia care a fost una total neașteptată. Dosarul a fost trimis din nou la Secția II Civilă unde stătuse deja trei ani la sertar. A mai trecut jumătate de an, iar dosarul a ajuns din nou la Secția I Civilă din 16 aprilie 2021.În sfârșit s-a dat și primul termen. .

„Admite în principiu recursurile declarate de reclamantul Municipiul Braşov, prin primar, de pârâta S.C. Aro Palace S.A. şi de intervenientul Societatea de Investiţii Financiare Muntenia S.A. împotriva deciziei civile nr. 1067 Ap din 14 iunie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Braşov – Secţia civilă în dosarul nr. 1886/62/2015. Fixează termen de judecată la data de 19 octombrie 2021, ora 9:00, în şedinţă publică, cu citarea părţilor“, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Cetatea stă închisă și se degradează pe zi ce trece

Grav este că Cetatea se degradează cu fiecare zi care trece și nimeni nu poate face nimic. Poate va veni și decizia judecătorilor după ce obiectivul turistic se va prăbuși.

Cetatea Brașovului de pe Dealul Straja, un simbol al orașului și monument istoric, este închisă de patru ani. Aro Palace a abandonat-o și cere 3 milioane de euro. Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii odată cu privatizările din 1990.  Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982.  În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Astfel compania nu dat niciun leu pe obiectivul turistic în care a operat ani la rând un restaurant medieval unde se organizau şi nunţi.  Acum patru ani Aro Palace a închis restaurantul şi automat şi cetatea pe motiv că nu aducea profit. 

Turiștii care vin totuși să o vadă măcar pe dinafară sunt întâmpinați de o barieră, anulțul că obiectivul este închis și numeroase afișe cu Atenție cade tencuială.

 

Adauga comentariu