Sărbătoare de ziua Stejarului de la Mercheașa, considerat o minune a naturii

Sâmbătă, 23 octombrie, bătrânul stejar de la Mecheașa își sărbătorește ziua de naștere. Este cea de-a cincea ediţie a acestui proiect de suflet al Asociaţiei Carpaterra. Întregul concept al evenimentului este construit în jurul „Bătrânului Carpaţilor” – stejarul cu vârsta de aproximativ 900 de ani care alături de alţi arbori seculari străjuieşte satul Mercheaşa şi care din anul 2012 este protejat prin lege.

270 de iubitori ai sportului s-au înscris în competiţia de alergare „Gorun Trail 2021”, care va avea două probe: Cursa Vulcanilor (în lungime de aproximativ 30 km) şi Cursa Stejarilor (10 km), iar în acest an, câştigătorii vor fi recompensaţi cu produse tradiţionale.

Programul Zilei Stejarului mai include ateliere pentru copii, expoziţii, concursuri de pictură, concerte în zona din vecinătatea stejarului secular, dar şi proiecţia filmului documentar „România Sălbatică”.

Minune a naturii

Considerat o minune a naturii, stejarul secular din satul braşovean Mercheaşa a rezistat războaielor, sutelor de ierni de geroase, ploilor şi cutremurelor. Specia stejarului este "Quercus robur" şi are o circumferinţă, măsurată la înălţimea de 1,3 metri de la pământ, de 9,3 metri. Are o înălţime de 21,3 metri şi o coroană aproape întreagă, frumos rotunjită. În plus, până la înălţimea de 3 metri de la pământ, are cinci cioturi, urme ale unor ramuri rupte de-a lungul vieţii sale. Copacul este sănătos şi nu a fost afectat de insecte dăunătoare, iar în partea de jos are patru zone cu scoarţă arsă superficial, probabil urme ale focurilor făcute de ciobanii care au grijă de vitele satului. Descoperit în urma unui concurs Stejarul a fost înscris de Asociaţia Geopark Perşani, care acum se numeşte Carpaterra, în competiţia Arborele anului în România, pe care a şi câştigat-o în 2011. Puţini sunt cei care ştiu că secularul stejar a fost identidificat în urma unui concurs iniţiat de Prinţul Charles şi Fundaţia Mihai Eminescu. Copacul face parte dintr-o rezervaţie naturală de stejari seculari, declaraţi monumente ale naturii, şi a stârnit interesul nu numai al cercetătorilor, ci şi al turiştilor. Bătrânul Carpaţilor este acum îngrădit pentru a nu fi distrus şi poate fi vizitat de toţi cei care vor să îi cunoască povestea.

 

Adauga comentariu