Se va judeca în sfârșit soarta cetății Brașov. Înalta Curte a dat termen în dosar, după mai bine de trei ani de așteptare

După ce a stat la sertar mai bine de trei ani, dosarul Cetății Brașov pe care Primăria și-o dispută cu Aro Palace a primit în sfârșit un termen: 8 martie. În ultimii trei ani dosarul a tot fost plimbat printre secțiile civile ale instanței supreme.

Istoricul unui proces fără sfârșit

La Brașov totul a mers repede. Tribunalul și mai spoi Curtea de Apel au redat cetatea orașului. Aro Palace nu s-a lăsat și a făcut recurs după recurs, deși nu a dat niciun leu pe cetate. Vrea 3 milioane de euro. Dosarul a ajuns în 11 august 2017 la Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția II Civilă. A stat acolo trei ani prin sertare, iar în vară s-a decis că nu secția unde se afla dosarul are competența să îl judece. Mai exact Secția Civilă II a declinat competența către Secția Civilă I. Dosarul a ajuns aici în 31 august 2020, iar primul termen a fost 6 octombrie. A venit și decizia care a fost una total neașteptată. Dosarul a fost trimis din nou la Secția II Civilă unde a stat trei ani la sertar. Acum s-a dat un nou termen: 8 martie pentru a rezolva conflictul de competență.

Cetatea stă închisă și se degradează pe zi ce trece

Grav este că Cetatea se degradează cu fiecare zi care trece și nimeni nu poate face nimic. Poate va veni și decizia judecătorilor după ce obiectivul turistic se va prăbuși.

Cetatea Brașovului de pe Dealul Straja, un simbol al orașului și monument istoric, este închisă de patru ani. Aro Palace a abandonat-o și cere 3 milioane de euro. Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii odată cu privatizările din 1990.  Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982.  În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Astfel compania nu dat niciun leu pe obiectivul turistic în care a operat ani la rând un restaurant medieval unde se organizau şi nunţi.  Acum patru ani Aro Palace a închis restaurantul şi automat şi cetatea pe motiv că nu aducea profit. 

Turiștii care vin totuși să o vadă măcar pe dinafară sunt întâmpinați de o barieră, anulțul că obiectivul este închis și numeroase afișe cu Atenție cade tencuială.

 

Adauga comentariu