Șeful DIICOT Brașov în cursa pentru funcția de procuror european. A instrumentat dosarul armelor de la Ciorogârla și cel cu fuga lui Omar Hayssam. Are patru contracandidați, unul dintre ei fiind un alt procuror din Brașov

Ministerul Justiţiei anunţă că cinci procurori şi-au depus candidatura pentru funcţia de procuror european din partea României, aceştia urmând să susţină un interviu cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Lista este: Cătălin Laurenţiu Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi Stoisavlevici, Elena Hach şi Daniel Horodniceanu.

Cătălin Borcoman este la conducerea DIICOT Brașov din 2012, fiind la al doilra mandat.  Anterior a fost adjunct al procurorului șef al DIICOT. În 2007 a fost și consilier al procurorului general de la acea vreme Laura Codruţa Kovesi. El a instrumentat cazul de spionaj al militarului Floricel Achim (care furniza secrete unui spion bulgar), cel al furtului de arme de la Ciorogârla şi dosarul în care Omar Hayssam a fost judecat pentru fuga din România.

Elena Hach este tot procuror brașovean și a fost  în perioada 2013-2018 membru al Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Ea a ocupat diferite funcţii la parchetele locale.

Marius Bulancea este şef la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din DNA, iar Daniel Horodniceanu este fost şef DIICOT. Laura Ecedi Stoisavlevici este procuror în cadrul DIICOT - Serviciul judiciar şi membru în Consiliul de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri.

„Toţi candidaţii au fost selecţaţi pentru susţinerea interviului în faţa comisiei de selecţie prezidată de ministrul justiţiei. Interviul va avea loc în data de 22 martie 2019, începând cu ora 08.00,la sediul Ministerului Justiţiei”, mai anunţă Ministerul.
Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.
Concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Parchetului European este în plină desfăşurare, iar Laura Codruţa Kovesi se află printre favorite.

Sursa comunicării Ministerului Justiției: Mediafax
Sursa Foto: newsbv.ro

Adauga comentariu