Spitalul modular de la Județean va fi dotat cu aparatură medicală de aproape 2 milioane de euro. Raed Arafat vine azi la Brașov pentru a evalua stadiul lucrărilor. Secția de ATI ar urma să funcționeze din septembrie

Guvernul va sprijini dotarea Spitalului Modular de la Județean prin alocarea aparaturii şi echipamentelor necesare pentru cele 28 de paturi de terapie intensivă. Este vorba despre ventilatoare mecanice, monitoare, infuzomate, injectomate şi toate celelalte aparate fără de care secţia de terapie intensivă nu poate funcţiona. Practic, dotarea unui singur pat de ATI costă 70 de mii de euro, astfel că pentru spitalul modular braşovean este nevoie de echipamente în valoare totală de 1.960.000 de euro. Secția de ATI ar urma să devină funcțională în septembrie. La Brașov sunt acum doar 15 paturi de ATI pentru coronavirus și deja mai mulți pacienți au fost transferați la Târgu Mureș sau Cluj.

Totodată, secretarul de stat Raed Arafat va veni azi la  Braşov pentru a vedea la faţa locului stadiul lucrărilor şi a evalua atât necesităţile concrete de dotări, cât şi găsirea unei soluţii în privinţa alocării de personal medical specializat care să deservească cele 28 de paturi ATI.

„Suntem printre puţinele administraţii publice din România care ne-am asumat demersul de a finanţa şi construi un spital modular de ATI destinat pacienţilor cu forme grave de COVID. Le mulţumim şi pe această cale partenerilor noştri, Fundaţia Hera şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă, care ne-au pus la dispoziţie cu titlu gratuit proiectul spitalului modular. Avem încredere că până la sfârşitul lunii vom putea da în funcţiune această secţie de terapie intensivă extrem de necesară pacienţilor care se luptă cu forme grave de boală. Termenul de finalizare a construcţiei este 21 august. De asemenea, sperăm să găsim specialiştii care să lucreze în spitalul modular, ştiut fiind faptul că potrivit normativelor în vigoare, pentru un număr de 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal specializat este de 18 medici, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/îngrijitoare şi 3 brancardieri”, spune preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea.

„Acest spital modular reprezintă un mare plus pentru sistemul medical braşovean. El va face ca pe viitor să nu mai avem probleme în privinţa disponibilităţii paturilor ATI la nivelul judeţului Braşov. După ce vom depăşi această criză sanitară, funcţionalitatea spitalului modular va putea fi schimbată, în funcţie de necesităţile noastre. Sperăm ca după 21 august, graţie sprijinului guvernamental, să-l putem dota cu tot ce este necesar, iar din septembrie să-l avem pe deplin funcţional”, afirmă managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Călin Cobelschi.

De menţionat este faptul că pe lângă demersurile realizate la guvern pentru dotarea spitalului modular, administraţia judeţeană pregăteşte un proiect pentru accesarea de fonduri europene.

Construcţia spitalului modular - ca secţie exterioară cu paturi ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este finanţată din bugetul Consiliului Judeţean, care a alocat cu această destinaţie 11.976.260 lei.

Adauga comentariu