Spitalul Regional va fi gata cel mai devreme peste cinci ani. Primăria semnează un acord cu BERD pentru realizarea investiției

Săptămâna aceasta s-au stabilit detaliile acordului dintre Primăria Brașov și BERD pentru realizarea Spitalului Regional. Acordul va fi prezentat săptămâna următoare consilierilor locali sub forma unui priect de hotărâre pentru aprobare.

Conceptul de realizare al spitalului este cel de Parteneriat Public-Privat și constă în faptul că firma privată va fi responsabilă de proiectare, execuție, finanțarea și operarea clădirii spitalului pe o perioadă cuprinsă între 20 și 30 de ani, iar serviciile medicale rămân în sarcina autorităților.

„Este vorba despre o asistență tehnică și financiară pe care BERD o pune la dispoziția Municipiului Brașov. Scopul este de a ajuta municipalitatea și celelalte autorități implicate în pregătirea documentației Spitalului Regional, în regim de parteneriat public-privat, până la semnarea parteneriatului public-privat. BERD are expertiză în acest domeniu, conceptul se referă la întreg ciclul de funcționare al spitalului, de la proiectare și până la operare, și ia în calcul toate aspectele relevante, astfel încât spitalul să poată fi funcțional și eficient”, a spus Venera Vlad, director asociat al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare.

„Acest acord va fi semnat după ce va fi aprobat de Consiliul Local, în ședința extraordinară din 6 februarie. BERD va acorda municipiului Brașov 2,5 milioane de euro, nerambursabili, la care noi vom adăuga 250.000 de euro. Suma va fi cheltuită pentru toate studiile și documentațiile necesare acestui proiect. În paralel trebuie să ne corelăm cu Ministerul Sănătății și Ministerul Finațelor, pentru implementarea acestui proiect. Am discutat și zilele trecute cu ministrul Sănătății, la Brașov, iar un reprezentant a participat la elaborarea acestui document. Această legătură va continua, pentru că este important ca spitalul regional, care este parte a Masterplanului de sănătate al României, să fie construit la Brașov de Primăria Brașov, iar partea de buget de sănătate să fie asigurată de stat, prin CAS. Va fi un spital public, la standarde europene, dar diferit, ca mod de funcționare, de spitalele publice din România. Medicii vor avea la dispoziție tot ce au nevoie pentru a face ce trebuie pentru pacienți, iar partea de administrație, de management economic, va fi asigurată de un partener privat, astfel încât acest spital să fie eficient”, a explicat primarul George Scripcaru.

În următoarele trei luni, municipalitatea va pune la dispoziția BERD studiul de prefezabilitate, care este deja în procedură de achiziție, iar BERD va contracta consorțiul de consultanți care va lucra apoi pentru definitivarea documentației. Scopul final este prezentarea celei mai bune soluții aplicabile Brașovului, pentru începerea construcției și susținerea activității spitalului. „Pentru noi este foarte important să ajungem la o soluție care să fie implementată și să funcționeze eficient, să vorbim despre un proiect foarte riguros, fezabil și util comunității“, a spus Venera Vlad. 

Toate aceste demersuri sunt estimate a se finaliza în următorii 2 – 3 ani. Dacă lucrurile merg bine și nu apar surprize sau întârzieri pe partea de legislația a Parteneriatului Public-Privat, se poate merge mai departe cu partea de construire a spitalului care ar putea fi întinsă pe o perioadă de 3 – 4 ani.

Reamintim că în urma discuțiilor inițiate anul trecut, Ministerul Sănătății a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafață de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului.

Conform ordinului, Spitalul Regional va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi pentru 31 de specialităţi. Acestea sunt: Neurologie cu unitate de accidente vasculare cerebrale acute, Neurochirurgie, Oftalmologie, ORL, Chirurghie orală şi maxilo-facială, Pneumologie, Cardiologie cu unitate de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici, Chirurgie toracică, Chirurgie cardiovasculară, Gastroenterologie, Nefrologie, Urologie cu transplant renal, Chirurgie generală, Ortopedie-traumatologie, Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, Arşi, Chirurgie vasculară, Dermatovenerologie, Medicină internă, Endocrinologie, Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Alergologie şi imunologie clinică, Hematologie, Psihiatrie acuţi, Terapie intensivă, Chirurgie pediatrică, Pediatrie, Terapie intensivă pediatrie, Obstretică-ginecologie, Neonatologie, Oncologie medicală.

La rândul său, municipalitatea are un PUZ valabil pentru proiect, a extins rețeaua de gaze în zonă și a transferat un teren de 2.000 de m.p. către Electrica, pentru amplasarea unei stații de transformare, care să asigure capacitatea necesară pentru funcționarea spitalului. Investiția totală, pentru staţie şi reţea, este de aproape 40 de milioane de lei. De asemenea, în zonă se va derula o investiție pentru introducerea rețelei de apă și canalizare, în valoare de 3,2 milioane de lei, estimată să fie finalizată în decembrie 2019, și a fost lansată licitația pentru studiul de prefezabilitate al spitalului.

 

Adauga comentariu