Statistică INS: Braşovul, în topul judeţelor preferate de turişti. A avut, oficial, peste 1 milion de vizitatori

Potrivit unui material publicat de Institutul Naţional de Statistică Braşovul este pe locul trei la nivel naţional ca număr de turişti declaraţi oficial în primele nouă luni ale anului. Pe primul locse află Bucureştiul cu 1.554.000 de vizitatori, urmat de Constanţa cu 1.248.600 de vizitatori şi Braşovului cu 1.028.800 de vizitatori. 
Turism pur şi constant tot anul este însă doar la Braşov, deoarece în Bucureşti sunt înregistraţi la turişti şi cei care vin cu afaceri şi se cazează în hoteluri. La Constanţa cifrele sunt ridicate datorită litoralului. Oricum numărul turiştilor este mult mai mare în realitate deoarece nu se raportează absolut toate cazările, mai ales cele din pensiuni. Dintre străinii care au vizitat Braşovul, cei mai mulţi au fost germane, urmaţi de turişti din Israel, Italia, Franţa sau Spania. 

Cele mai vizitate obiective rutistice din Braşov

Cele mai vizitate obiective turistice din  judeţ sunt Castelul Bran, Cetatea Râşnov, iar din municipiu Biserica Neagră
Castelul Bran a bătut în 2017 cifra de 1 milion de vizitatori. Dintre aceştia 835.115 au fost plătitori de bilete, iar restul au fost persoane care beneficiază de gratuităţi sau au participat la evenimentele private organizate la obiectivul turistic. Castelul atrage prin mitul lui Dracula deşi Vlas ţepeş nu a stat niciodată la Bran. Legenda prinde însă foarte mult la turiştii străini. 

Turiştii care vin La Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional.. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei. 
Turiştii pot vizita Casa de Ceai a Reginei Marie, dar şi Tunelul Secret, deschis în premieră anul acesta în iunie. Turiştii urcă într-un lift cu o capacitate de şase perosane, coboară 30 de metri sub pământ prin vechea fântână, iar apoi parcurg la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal. Pentru tunel se percepe o taxă separată de 25 de lei. 

Cetatea Râşnov a trecut şi ea pragul de 450.000 de vizitatori în 2017. Centrul istoric al Râşnovului, locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos a devenit pietonal. Turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei.  
Prima menţiune documentară despre cetatea Râşnov datează din anul 1335 când, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei a fost pustiit întregul ţinut, în afară de cetate, care fiind puternic fortificată a rezistat atacurilor, salvând viaţa locuitorilor refugiaţi între zidurile ei. Cetatea Râşnov este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. 

Cel mai mare mister de la Râşnov este ţesut în jurul fântânii din cetate despre care legendele spun că ar avea 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 50 de etaje. Despre ea se mai spune că ascunde o mare comoară, dar nimeni nu se încumetă să coboare atât de adânc în subteran pentru a vedea dacă comoara există sau nu. Că fântâna există nu există niciun dubiu, dar este încă un mister cât de adâncă este şi dacă ascunde sau nu comori. Legenda locului spune că fântâna a fost construită de doi prizonieri turci care au lucrat la ea aproape 15 ani. Se spune că li s-a promis că dacă termină lucrarea vor fi eliberaţi. Tot legenda spune că după ce au ajuns la o adâncime de 147 de metri prizonierii au fost eliberaţi. Datele istorice confirmă faptul că fântâna a fost construită în 15 ani, între 1625 şi 1640, dar că fântâna are doar 75 de metri adâncime. Fântâna încă există şi poate fi admirată de turişti.

Cea mai fotografiată clădire din România

Biserica Neagră este cea mai fotografiată clădire din România şi cel mai vizitat obiectiv turistic din Municipiul Braşov. Aici vizitatorii sunt majoritatea străini. Sunt în medie 300.000 de turişti pe an.  Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de puternică dezvoltare culturală şi economică. În momentul finalizării ei, în anul 1477, parohia braşoveană, la acea dată de rit catolic, a primit hramul Sfintei Maria. În prezent, Biserica Neagră aparţine cultului Evanghelic. 

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Din lungimea totală a construcţiei, 31 de metri sunt reprezentaţi de cor, 42 de metri de naos şi 16 metri de baza turnului. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte 6.300 de kilograme. Cea mai importantă piesă de interior a Bisericii Negre este orga Buchholz, construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. 


Adauga comentariu