Strada Sforii, locul unde trebuie neapărat să faceți o fotografie. Cei care se sărută pe cea mai îngustă stradă din Europa de Est vor rămâne împreună toată viața

Strada Sforii din Braşov a fost declarată oficial cea mai îngustă stradă din Europa de Est. Are o lăţime care variază între 111 şi 135 de centimetri şi o lungime de 80 de metri. A fost atestată documentar în secolul al XVII-lea şi mult timp a fost folosită doar ca o cale de legătură între străzile Porta Schei şi Cerbului. Se spune că pe aici treceau în trecut pompierii ca să ajungă mai uşor în Schei în cazul producerii unor incendii. 

A fost în paragină ani buni, dar a fost reabilitată prima dată în 2003. Imediat după reabilitare, străduţa a fost inclusă în toate ghidurile turistice care prezentau Braşovul şi a fost promovată şi la târgurile de turism de peste hotare. Aşa a devenit celebră. A primit chiar şi o stea în Ghidul de Turism Michelin, semn că merită vizitată. De asemenea, publicaţia americană The Huffington Post a inclus Strada Sforii într-un top al celor mai înguste alei din lume alături de străzi din Germania, Marea Britanie, Italia, Canada, SUA şi China. De atunci și până acum a tot fost reamenajată. Voluntarii care au curățat-o au avut cel mai mult de furcă cu mesajele scrise aiurea pe pereți. Asta deși există un perete special pentru mesaje. Ultima curățenie generală pe Strada Sforii a fost acum o lună.

Mii de turişti vin să vadă astăzi Strada Sforii, fie atraşi de arhitectura din jur, fie din pură curiozitate. Un lucru este cert: este unul dintre cele mai fotografiate locuri din Braşov şi unul dintre locurile preferate pentru deja celebrul selfie. Strada Sforii are şi o legendă care prinde şi astăzi foarte bine la îndrăgostiţi. Se spune că în perioada medievală aici se ascundeau cuplurile pentru a se săruta în intimidate, dar şi tinerii îndrăgostiţi ai căror părinţi nu erau de acord cu relaţia lor. Legenda care a rezistat peste ani spune că tinerii îndrăgostiţi care se sărută pe Strada Sforii sunt destinaţi să rămână împreună toată viaţa.  

 

Adauga comentariu