Top 3 obiective turistice din Brașov. Au atras aproape 2 milioane de vizitatori în 2018. Castelul Bran, afectat de dezastrul de pe DN 73

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din județul Brașov, dar şi din România. 60% dintre vizitatori sunt turişti străini, atraşi în principal de mitul Dracula. Majoritatea sunt din Europa, dar în ultimul timp au început să vină tot mai mulţi asiatici, americani sau australieni. În 2018 a avut peste 1 milion de vizitarori. Cifra este similară cu cea din 2017, dar reprezentanții castelului spun că problemele cu DN 73, drumul național spre Bran au afectat turiștii români. 

„În anul 2018, Castelul Bran și-a păstrat numărul de vizitatori în ciuda problemelor cauzate de infrastructura defectuoasă. Ne referim aici la DN 73 care a fost în șantier o perioadă lungă de timp și, după cum știți, lucrarea nu a fost finalizată. Astfel, la Castelul Bran au venit, ca și anul trecut, un milion de turiști, în care includem gratuitățile pentru categoriile defavorizate, participanții la evenimentele publice și private, anul 2018 fiind, ca și 2017, foarte bogat în acest sens. Concret, creșterea nu a fost mare, cu puțin peste 1% față de anul 2017, este o creștere mai mică față de anii anteriori, care nu ne mulțumește și care, din datele noastre, îi afectează în primul rând pe turiștii români. Efectele sunt dezastruoase asupra comunității din zonă, pentru că românii, sătui să piardă ore bune în trafic, au tendința să se orienteze spre alte zone pentru petrecerea timpului liber. Astfel, serviciile turistice, de cazare, restaurant, transport, activități în aer liber și nu numai au de suferit, iar localnicii sunt cei mai afectați“, a declarat Bogdana  Balmuș, PR Manager Castelul Bran. 

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cârţii lui Brian Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimos în toată lumea. În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate. 

Turiştii care vin La Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. 

Nu ratați tunelul secret și Casa de Ceai a Reginei Maria

Casa de Ceai a Reginei Maria de la 1920 şi se află în parcul Castelului Bran, pe malul lacului. A fost amenajată la iniţiativa Reginei Marie şi aici se servea ceaiul în fiecare zi. Acum a fost refăcută, transformată în cafenea şi a devenit o atracţie pentru turişti. Casa de Ceai are şi o terasă în aer liber de 150 de locuri. Vizitatorii pot sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu aproape  un secol stăteau la o şuetă capetele încoronată ale României şi nu numai.

Tunelul secret a fost construit în 1930 la ordinul Reginei Maria pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parcul unde îi plăcea să se relaxeze. Accesul se făcea prin vechea fântână din curtea interioară a castelului, unde a fost montat un lift electric cu ajutorului căruia Regina Maria putea coborî 30 de metri în subteran. După ce s-a construit liftul, la baza fântânii a fost săpat un tunel orizontal în stâncă, realizându-se legătura cu Parcul Regal al reşedinţei.

Tunelul are 40 de metri lungime, iar Regina Maria putea ajunge mai repede în parcul castelului, unde îi plăcea să citească.  
Administratorii Castelului Bran au decis să reamenajeze tunelul şi să îl pună la dispoziţia turiştilor. Aceștia urcă într-un lift cu o capacitate de cinci persoane, coboară 30 de metri sub pământ tot prin vechea fântână, iar apoi parcurg la pas tunelul de 40 de metri lungime pentru a ajunge în parcul regal. Călătoria cu liftului durează 56 de secunde. Investiţia s-a ridicat la 1 milion de euro.

Tunelul nu este unul simplu, iar traversarea lui este o adevărată experienţă multimedia. De-a lungul său sunt mai multe holograme care vor prezenta Castelul Bran de-a lungul istoriei sale. Turiştii se întâlnesc cu Regia Maria, Principesa Ileana sau Vlad Ţepeş. În momentul în care vizitatorul ajunge în dreptul hologramelor, acestea prind viaţă, se mişcă, urmăresc turiştii cu privirea sau le fac cu mâna. În tot acest timp, printr-un ghid audio, vizitatorii află informaţii despre personaje.  Din peisaj nu putea lipsi nici contele Dracula care le oferă vizitatorilor o experienţă ne neuitat. La final, tot cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, turiştii pot face o poză cu personajele istorice, cu Dracula, iar pe fundal va apărea imeginea Castelului Bran. 

Turiştii sunt avertizaţi înainte să înceapă turul că vor intra într-un spaţiu îngust, cu lumini şi zgomote puternice. Călătoria nu este recomandată celor care suferă de claustrofobie, dar nici persoanelor care suferă de epilepsie fotosensibilă deoarece li se poate declanşa o criză. Biletul de intrare în tunel costă 25 de lei, separat de cel de vizitare al castelului care este 40 de lei. Copiii cu vârsta de până la 7 ani au intrare gratuită. 


Cetatea Râșnov, o mare atracție

Cetatea Râşnov a devenit una dintre marile atracții ale județului Brașov și ocupă locul al doilea în topul destinațiilor preferate de turiști. A avut în anul 2018 nu mai puțin de 450.046 vizitatori plătitori de bilet, cu 30.000 mai mulți decât în 2017. 

Centrul istoric al Râşnovului este locul de plecare spre cetate fie alegeţi creamaliera, fie că vreţi să mergeţi de jos. Este pietonal, iar turiştii se pot relaxa exact ca în marile oraşe europene şi pot admira cetatea fără să mai fie deranjaţi de maşini. În cetate sunt străjeri îmbrăcaţi în haine de epocă, iar aceştia le povestesc turiştilor istoria fortificaţiei. Intrarea la Cetatea Râşnov costă 10 lei. 
 
Prima menţiune documentară despre cetatea Râşnov datează din anul 1335 când, cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Ţara Bârsei a fost pustiit întregul ţinut, în afară de cetate, care fiind puternic fortificată a rezistat atacurilor, salvând viaţa locuitorilor refugiaţi între zidurile ei. Cetatea Râşnov este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificaţiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni a începutul sec. al XIII-lea.
 
Cetatea Râşnov controla prin poziţia sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râşnoavei. Dată fiind importanţa trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar şi după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredinţând fortificaţia de la Râşnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. În anul 1427, împăratul Sigismund de Luxembrug a vizitat cetatea Râşnov, pe care a trecut-o în administrarea comunităţii locale, căreia i-a acordat rangul de târg. 

Misterul fântânii de 147 de metri adâncime
 
Cel mai mare mister de la Râşnov este ţesut în jurul fântânii din cetate despre care legendele spun că ar avea 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 50 de etaje. Despre ea se mai spune că ascunde o mare comoară, dar nimeni nu se încumetă să coboare atât de adânc în subteran pentru a vedea dacă comoara există sau nu. Că fântâna există nu există niciun dubiu, dar este încă un mister cât de adâncă este şi dacă ascunde sau nu comori. Legenda locului spune că fântâna a fost construită de doi prizonieri turci care au lucrat la ea aproape 15 ani. Se spune că li s-a promis că dacă termină lucrarea vor fi eliberaţi. Tot legenda spune că după ce au ajuns la o adâncime de 147 de metri prizonierii au fost eliberaţi. Datele istorice confirmă faptul că fântâna a fost construită în 15 ani, între 1625 şi 1640, dar că fântâna are doar 75 de metri adâncime. Fântâna încă există şi poate fi admirată de turişti.


 
Platou de filmare
 
Cetatea Râşnov a fost şi platou de filmare. Ultima peliculă important care s-a filmat aici a fost  „Vlad The Impaler” (Vlad Ţepeş: Imperiul sângelui), în regia lui Keoni Waxman, în 2016.  Cu un an înainte în cetate s-a mai filmat pelicula Regele Scorpion, un lungmetraj a cărui acţiune are loc cu 10.000 de ani Î. Hr., iar producătorii au căutat cadre naturale cu stânci, peşteri, peisaje cât mai sălbatice. 
 
Două dintre cele mai cunoscute filme ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu au fost filmate la Cetatea Râşnov. Este vorba despre „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974). În 1965 în cetatea Râşnov s-a filmat pelicula „Steaua fără nume“ o coproducţie româno-franceză, în care juca diva cinematografului francez Marina Vlady.
 
Tot în zona Râşnovului s-a mai filmat în 2002 celebrul, „Cold Mountain“,  regizat de Anthony Minghella,  ai cărui protagonişti au fost Jude Law şi Nicole Kidman. Pentru rolul din acest film, actriţa Renée Zellweger a câştigat un Oscar penyru rol secundar. Tot la Râşnov,  Kevin Kostner a filmat miniseria „Hatfields and McCoy care i-a adus un Glob de Aur.  Actorul chiar a mulţumit României şi oamenilor din Râşnov în momentul în care şi-a ridicat trofeul. 

Dino Parc, o investiție privată de mare succes

Dino Parc Râşnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei, este o investiție privată în turism care a înregistrat un succes răsunător. A fost deschis în iunie 2015 și în fiecare an numărul de vizitatori a crescut și a depășit demult 1 milion. În 2018, Dino Parc a avut 415.000 de vizitatori.  A devenit al treilea cel mai vizitat loc din județul Brașiov. Iubitorii de dinozauri sunt de toate vârstele, de la copii de 3 ani, până la părinţi şi bunici, acesta fiind principalul motiv pentru reuşita parcului. În plus pe lângă parcul propriu-zis, aici sunt tot timpul expoziții interesant și tot felul de evenimente interactive. 

Dino Parc Râşnov este o zonă de agrement şi un muzeu în aer liber, situat în apropiere de Cetatea Râşnov. Pe lângă un traseu impresionant, cu 55 de dinozauri în mărime naturală şi dinozauri animatronici, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuţe în arbori, un cinematograf 9D, expoziţii internaţionale şi multe alte zone interactive. Intrarea costă 28 de lei pentru adulți și 22 de lei pentru copii. 

 

 

Adauga comentariu