Troleibuze poloneze de la Solaris la Brașov. Pe ce rute vor circula din 2019

O singură firmă a depus ofertă pentru cele 26 de troleibuze pe care Brașovul vrea să le cumpere, o investiție de 78 de milioane de lei. Oferta vine de la polonezii de la Solaris.

Troleibuzele vor avea o capacitate de transport de minimum 120 persoane, din care 40 pe scaune; vor fi cu podea joasă integral și vor avea rampă pentru accesul personelor cu dizabilități. Pentru asigurarea accesului facil al pasagerilor, troleibuzele vor fi dotate cu 4 uși duble.

Troleibuzele vor circula pe următoarele rute: Linia 1 (Triaj – Livada Poștei), Linia 2 (Rulmentul – Livada Poștei), Linia 6 (Saturn – Livada Poștei) și Linia 31 (Valea Cetății – Livada Poștei).

,Am văzut pe SICAP că o singură firmă a depus ofertă pentru cele 26 de troleibuze, achiziționate prin POR, de MDRAP, în parteneriat cu Municipalitatea. Sper ca documentația lor să fie în ordine, iar de anul viitor să vedem aceste troleibuze circulând în Brașov. Acesta este doar primul lot de mijloace de transport ecologice. Urmează achiziția altor troleibuze, autobuze electrice și autobuze hibrid. Dacă luăm în considerare și faptul că peste 100 de autobuze puțin poluante, achiziționate de RATBV SA, vor intra în circulație în prima parte a anului viitor, putem spune nu doar că soluția optimă de transport în Brașov este transportul în comun, ci și că această soluție este și cea mai modernă și mai prietenoasă cu mediul“, a declarat primarul George Scricaru. 

Aer condiționat și panouri LED

Vehiculele vin cu o perioada de garanție de 5 ani sau 350.000 km și vor fi dotate cu: aer condiționat, 4 panouri LED pentru afișarea liniei si a traseului catre exterior, 2 ecrane LCD pentru informarea pasagerilor la interior, camere video de supraveghere la interiorul și exteriorul vehiculelor, validatoare carduri, sisteme automate de numărare a pasagerilor, sistem de monitorizare GPS, sistem WIFI cu internet gratuit pentru pasageri, prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale pasagerilor, sistem electronic de gestiune si diagnosticare a vehiculului.

Discuții pe tema acumulatorilor

Troleibuzele vor fi dotate cu acumulatori suplimentari pentru a se putea deplasa pe tronsonul care nu este amenajat cu rețea aeriană (Ceasul Rău – Livada Poștei – Patria) – acumulatorii se încarcă pe tronsonul cu rețea aeriană, iar captatorii de curent se vor cupla/decupla automat de la rețeaua de contact.

Cu privire la această achiziție sunt voci care spun că nu este cea mai bună soluție, ținând cont că un astfel de troleibuz este mai scump decât unul fără acumulatori. Au fi fost mai ieftin pe termen lung să se reintroducă rețeaua aeriană pentru 5 km. Și mai este un mic inconvenient la troleibuzele cu acumulatori cu care brașovenii vor trebui să se obișnuiească: la decuplare și cuplare vehiculul trebuie să oprească.

Sursa foto: Primăria Brașov

Adauga comentariu