Ursul, cel mai mare duşman al poporului. Decât să căutăm soluţii, mai bine îl împuşcăm

Urşii au devenit ultimii ani locuitori cu acte în regulă la Braşov. La fel este şi în Covasna, Harghiuta sau Mureş, judeţe cu populaţii de urşi la fel de mari. Este grav că urşii ajung în gospodării, omoară animale şi distrug proprietăţi. Este şi mai grav că urşii atacă oameni. De ce fac acest lucru este simplu: De foame. Ce au făcut autorităţile în ultimii zece ani pentru a pune capăt situaţiei? Nimic. Spun ei că au dus hrană în pădure, dar că urşii s-au obişnuit să coboare la tomberoane sau să intre în curţile oamenilor. 

Ieri, la Prefectură, o nouă discuţie pe tema urşilor. Cu reprezentanţi din toate cele patru judeţe. Soluţii: nimic concret. În schimb costituim un grup de lucru care să găsească soluţii, să facă propuneri şi urlăm din toţi rărunchii că urşii trebuie împuşcaţi. Atunci, haideţi să omologăm vânătoarea ca sport naţional, să facem campionate regionale pe principiul eu am împuşcat mai mulţi sau al meu e mai mare şi are blana mai deasă. 

Urşi nu sunt doar în România, ţară care nu a găsit nicio soluţie. Sunt şi în alte ţări, care s-au gândit inainte să trimită vânătorii cu puştile în pădure. Şi soluţii s-au găsit. Nu însă şi la noi, deşi se pot atrage fonduri europene pentru gestionarea urşilor. 
Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni, care gestionează cea mai mare rezervaţie de urşi din sud-estul Europei, a vorbit despre soluţiile adoptate în alte ţări. Împuşcarea urşilor nu a fost niciodată luată în calcul. De exemplu, în Canada s-au făcut arii naturale de 5.000-6.000 de hectare în care urşii erau hrăniţi. Mâncarea însă era ascunsă pentru ca animalul să o caute, nu să o ia direct. Nu trebuie să transformăm ursul într-un animal domestic, să îl hrănim ca pe un câine. 

Cum în România s-a defrişat cât s-a putut, iar moda locuinţelor la marginea pădurii a luat amploare, nu trebuie să ne mai mirăm că ne trezim cu ursul în curte, care parcă vine invitat la masă. Se pot face zone tampon în localităţile care sunt la marginea pădurilor. Acolo se poate cultiva porumb şi pomi fructiferi. Aşa urşii vor găsi mâncare şi nu vor mai dat iama în curţile oamenilor. 

O altă întrebare care se pune mereu este : Câţi urşi sunt de fapt în România? Nimeni nu ştie pentru că nimeni nu i-a numărat cum trebuie. Se spune că sunt 5.000, 7.000 sau chiar 10.000, aşa doar din pix. Un urs poate parcurge zeci de kilometri într-o zi, astfel că azi poate fi  în Braşov, iar mâine în Covasna. Există specialişti în SUA care se ocupă exact cu astfel de numărători şi se pot atrage fonduri europene pentru a face o analiză exactă. 

În concluzie: nu ştim câţi urşi avem, dar vrem să îi împuşcăm. Avem grupuri de lucru peste grupuri de lucru şi nici o soluţie concretă în zece ani. 

Adauga comentariu