Validatoarele de bilete de pe cele 105 autobuze noi au opțiuni pentru patru limbi: Română, Engleză, Maghiară și Germană

Brașovenii și turiștii care vor circula cu unul dintre cele 105 autobuze noi care se vor afla de anul acesta pe străzile din oraș pot alege limba pe care vor să o folosească atunci când validaează cardurile de călătorie. Pe lângă română a fost aleasă engleza pentru turiști, maghiara pentru că în Brașov 7,1% din populație este de etnie maghiară, dar și germana, atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii de această etnie care reprezintă 0,5% din populația Brașovului.  Procentele sunt date de recensământul din 2011. 91,3% dintre locuitori sunt români.

„ Pe autobuzele noi Meranini validatoarele de carduri au program în limba română, dar și în engleză, maghiară și germană. Călătorii trebuie să apese un buton pentru selectarea limbii dorite“, a spus Silviu Ștefan, purtător de cuvânt al RAT Brașov.

Dacă este normal să avem respect pentru toate etniile, o decizie a Tribunalului București afectează Brașovul care este un oraș multietnic, fapt dovedit de date statistice. Deși nu deranjau pe nimeni și au fost montate pentru că în zonă există mulți locuitori de etnie maghiară, Consiliul Județean va trebui să demonteze plăcuțele în limba maghiară existente pe semnul care marchează ieșirea din Brașov spre Covasna (județ cu peste 80% populație de etnie maghiară). Tribunalul București a admis joi, 21 martie 2019, acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC)  care a cerut îndepărtarea celor două inscripții în limba maghiară. Pe cine ajută acest lucru? Pe nimeni. Președintele Consiliului Județean Brașov a refuzat să le demonteze tocmai pe acest motiv: nu deranjau pe nimeni.

 

Adauga comentariu