Vama Buzăului cea mai nouă stațiune turistică din județul Brașov. Cascada unde mergi pe apă și multe drumeții montane spectaculoase

Printre atracţiile turistice ale judeţului Braşov se numără vama Buzăului. O localitate pitorească, cu peisaje superbe și mult aer curat.  Aici puteți vizita cascada unde mergi pe apă și puteți face drumeții montane. Vama Buzăului se află la 45 de km de municipiul Brașov, iar drumul cu mașina nu durează nici o oră.  

Odată ajunşi la Cascada Urlătoarea, pregătiţi-vă să vedeţi ceva cu adevărat unic. Izvoarele de apă ies direct din munte, se sparg pe stânci şi ajung în pârâul Urlătoarea. Cascada este formată din mai multe izvoare liniare care se întind pe zeci pe metri. Pe alocuri, rocile au culoarea roşiatică. Puteţi merge fără teamă până în vârful cascadei. La Urlătoarea din Vama Buzăului este singurul loc din ţară unde puteţi spune cu adevărat că aţi mers pe apă. Ar fi bine însă să aveţi încălţăminte impermeabilă.Cascada are si o legendă care îi dă numele. Sunetul pe care apa îl scoate în cădere seamănă cu un ţipăt, iar localnicii spun că aici au trăit pe vremuri vrăjitoare şi zgomotul ar veni de la ele, care încă mai bântuie zona din jurul cascadei. Mulţi oameni spun că apa de aici este extrem de curată şi i-a ajutat în bolile de stomac. Vin mereu cu bidoanele pentru a lua apă de la cascadă.

În zona cascadei sunt amenajate locuri de picnic cu mese şi scaune din lemn care se potrivesc perfect cu decorul natural. Aici vă puteţi relaxa şi puteţi admira în voie cascada. Puteţi respira o porţie sănătoasă de aer curat. Zona nu a fost invadată de grătare şi de aceea este încă o oază de linişte şi de natură nepângărită de mâinile omului.

Drumeții montane

Din Vama Buzăului puteţi face zeci de drumeţii montane. Traseele sunt amenajate şi sunt structurate în funcţie de dificultate şi lungime. Puteţi afla toate informaţiile necesare şi puteţi primi o hartă cu traseele de la Centrul de informare turistică. O parte dintre trasee se pot parcurge şi cu bicicleta, astfel că dacă sunteţi amatori de ciclism, trebuie să veniţi pregătiţi. În zonă sunt şi multe drumuri forestiere, care traversează pădurea şi care pot fi străbătute pe bicicletă sau la pas.

De departe, o drumeţie pe care nu trebuie să o rataţi este cea spre rezervaţia Tigăile Mari. Zona Tigăile Mari din Munţii Ciucaş este cel mai reprezentativ ansamblu de turnuri din Munţii Carpaţi. Uimeşte atât prin înălţime, unele dintre stâncile uriaşe având chiar şi 80-100 de metri, dar şi prin lăţime. Complexul de turnuri se întinde pe un kilometru. Zona a fost declarată arie protejată şi se află la limita dintre judeţele Braşov şi Prahova. O drumeţie până la Tigăile Mari durează între 5 şi 6 ore sau chiar 10-11 ore, depinde de unde porniţi.

Tabla Buţii este o altă destinaţie pe care nu trebuie să o rataţi. În zilele noastre se mai pot vedea ruinele unei cetăţi şi cimitirul eroilor, dar o plimbare şi o mică trecere prin istorie merită cu siguranţă. În 1916, în Tabla Buţii s-au dat lupte grele între armata română şi cea germană, iar în 1922 a fost amenajat un cimitir al eroilor căzuţi aici în Primul Război Mondial. În fiecare an, la 6 august, eroii sunt comemoraţi. Tot prin Tabla Buţii se spune că a trecut Mihai Viteazul în 1599 în Transilvania, pentru a-şi surprinde adversarii şi de atunci, lângă Tabla Buţii există un loc care se numeşte Stânca lui Mihai Viteazul.

Râurile repezi care traversează pădurea din vama Buzăului sunt pline de păstrăvi, astfel că, dacă sunteţi amatori de pescuit, puteţi să vă încercaţi norocul. Trebuie să vă pricepeţi totuşi puţin la pescuit, pentru că păstrăvul nu se lasă prins cu una cu două. Localnicii pricepuţi îl pot prinde chiar şi cu mâna. Dacă nu reuşiţi să-l prindeţi puteţi să-l cumpăraţi de la o păstrăvărie din zonă.

 

Adauga comentariu