Ludovic Orban despre Autostrada Comarnic Brașov: Mie rușine să vorbesc, pe bune. Autostrada este promisă de 15 ani și până acum nu s-a făcut nimic

Premierul Ludovic Orban, la fel ca și predecesorii săi spune că Autostrada Comarnic Brașov este o prioritate. Guvernul Dăncilă chiar promisese semnarea unui contract cu un consorțiu chinez la finele acestui an. Nu s-a întâmplat nimic.

Noul Guvern spune că are de ales între două surse de finanțare: parteneriat public privat sau bani de buget, dar încă nu s-a luat o decizie. „În primul rând, mi-e ruşine să vorbesc de Comarnic-Braşov, pe bune. Am discutat subiectul cu cei de la BERD. Aş vrea ca la PPP să o facem cu o bancă serioasă, care să piloteze acest proiect, astfel încât să nu mai fie posibilitatea să existe o intervenţie subiectivă. Dacă nu e posibil, există şi varianta să finanţăm tronsonul de la buget. Şi aceasta este o variantă. Sunt vreo 60 şi ceva de kilometri, cu 20 de milioane de euro pe kilometru se poate ajunge în trei ani la un efort suportabil de 450-500 de milioane de euro, cu condiţia ca alte tronsoane să fie finanţate din fonduri UE. Decizia trebuie luată în scurt timp, pentru că acest tronson este vital“, a declarat premierul Ludovic Orban., citat de Agerpres.  

Promisiuni și minciuni

Autostrada Comarnic-Brașov este promisă de 15 ani și nu s-a construit nici măcar un metru. Guvernele au tot schimbat modul de finanțare, dar tot nu s-a întâmplat nimic. S-au semnat trei contracte și tot atâtea au fost anulate înainte de începerea efectivă a lucrărilor. Prețul a tot fost schimbat și el, iar în final s-a ajuns la 1,36 de miliarde de euro.Până acum s-au cheltuit 20 de milioane de lei pe tot felul de studii care trebuie acum refăcute

Toate Guvernele, de la Adrian Năstase, la Emil Boc, Victor Ponta și până acum la Viorica Dăncilă au promis autostrada Comarnic-Brașov. Promisiuni au fost făcute și de miniștrii transporturilor. Pănâ acum nu s-a întâmplat absolut nimic. 

Cele mai populiste declarații le-a făcut Victor Ponta care spus că nu va mai candida de alegerile din 2016 dacă autostrada nu va fi gata. Termenul promis de el 2017. Nici vorbă să înceapă măcar lucrările, iar Victor Ponta este în Parlament ca deputat. 

Mai mult în 2015 a venit la Brașov cu elicopterul la inaugurarea unei fabrici, ca să evite aglomerația de pe DN 1. Și atunci a promis autostrada și a spus că se va face cu bani de la buget.

Dan Șova, pe atunci ministru al Transporturilor, anunța că se va muta cu cortul pe șantier ca să se asigure că autostrada va fi gata la timp. Nu am văzut nici cortul, dar nici vreun metru de autostradă. 

Și șeful PSD Brașov, Marius Dunca, susținea sus și tare că anul acesta se va semna contractul pentru autostrada Comarnic-Brașov.

Aceeași firmă și trei contracte anulate

Pentru autostrada Comarnic-Brașov au fost semnate trei contracte și toate au fost apoi anulate. De fiecare dată jucător a fost aceeași firmă, dar reinventată. Primul contract a fost semnat cu francezii de la Vinci. Înțelegerea a picat deoarece compania nu a adunat 1,5 miliarde de euro cât era estimată construcția la acea dată. În 2010, un alt contract. Tot cu Vincii, dar în asociere cu Aktor, o companie grecească. De data aceasta Vinci renunță la contract. În 2013 se anunță victorios un nou contract. Tot Vinci, dar cu Aktor și o altă companie Strabag. Și acest contract a fost anulat în 2015. Guvernul a dar vina pe companii, acestea au dat vina pe autoritățile statului. Autostrada tot nu s-a făcut. 

Potrivit ultimelor estimări autostrada va costa 1,36 de miliarde de euro pe tronsonul Comarnic-Brașov. Vor fi 14 viaducte și 33 de poduri cu o lingime totală de 3 km. Vor mai fi și 2,6 km de tuneluri cu galerie dublă.

 

 

Adauga comentariu