VIDEO 330 de ani de la incendiul care a distrus Biserica Neagră. 50 de ani a durat reconstrucția edificiului care este acum simbolul Brașovului

Pe 21 aprilie 1689 un incendiu devastator a mistuit zeci de case din centrul oraşului, dar şi Biserica Evanghelică denumită la acea vreme Sfânta Maria. 50 de ani a durat reconstrucţia ei, dar a fost lăsată de culoarea funinginii şi denumită Biserica Neagră.

Biserica Neagră de astăzi se înalţă pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. Construcţia ei a început în anul 1383, când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare culturală şi economică puternică. Parohia braşoveană a primit hramul Sfintei Maria, fapt dovedit şi astăzi de fresca Mariei, aflată în hala porţii sudice.

Biserica a supraviețuit mai multor cutremure, dar iar devastatorul incendiu în 21 aprilie 1689 a distrus-o aproape total. Focul a cuprins biserica parohială, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior. Au început apoi lucrări de renovare extinse care au conferit interiorului un aspect baroc. A fost nevoie de peste 50 de ani ca lăcaşul de cult să fie refăcut.

În această perioadă s-au construit şi galeriile pentru ca biserica să poată face faţă numărului tot mai mare de enoriaşi care luau parte la slujbe. Lucrările au fost încheiate în 1722, odată cu noua inaugurare. Biserica Neagră a fost refăcută cu ajutorul unor meşteri veniţi din oraşul Danzig pentru că meşterii locali nu ştiau cum să închidă bolţi de dimensiuni atât de mari. De atunci, ruina înnegrită de fum s-a numit Biserica Neagră.

Recordurile Bisericii Negre

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Din lungimea totală a construcţiei, 31 m sunt reprezentaţi de cor, 42 m de naos şi 16 m de baza turnului.

Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte şase tone. Corul susţinut de contraforţi exteriori, decoraţi cu edicole care adăpostesc statui de sfinţi, constituie unul din puţinele exemple de acest tip din Transilvania.

Orga Buchholz este cea mai importantă piesă de interior a Bisericii Negre şi are 179 de ani. A fost construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. 

Materialele folosite pentru construirea orgii sunt de cea mai bună calitate. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică. 

Astăzi Biserica Neagră este simbolul Braşovului şi unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraş. Potrivit Google Panoramio, Biserica Neagră este pe primul loc în România în ceea ce priveşte cele mai fotografiate obiective turistice.

Adauga comentariu