VIDEO Brașovenii față în față cu 11 candidați ai Alianței 2020 USR-PLUS la Europarlamentare. Oamenii au cerut informații despre proiectele alianței și eliminarea corupției

În sala mare de la Patria aproximativ 400 de brașoveni au venit să vadă ce-și propune Alianța 2020 USR-PLUS pentru europarlamentare. Câțiva au și avut posibilitatea de a le adresa întrebări.

Vlad Voiculescu, unul din coordonatorii de campanie, prezent la întâlnire, a vorbit de faptul că orice politician trebuie să aibă o agendă personală care trebuie să fie transparentă, asumată și legitimă în sensul în care ea vizează interesul public, proiecte pentru care luptă.

O întrebare formulată de un participant a fost „Care sunt cele cinci proiecte pe care se bazează Alianța?”.

Răspunsul a venit de la Dacian Cioloș, „prioritatea zero va fi un buget al UE care să rămână la un nivel consistent pentru România, cel puțin la nivelul la care este acum”. Legislația europeană trebuie să integreze elementele specifice țării noastre pentru a putea folosi fondurile pe prioritățile stabilite la nivel național. Pe educație intenția este de a se focaliza pe învățământul liceal pentru a avea o cooperare între statele membre în scopul organizării de schimburi de elevi. În domeniul sănătății se vizează realizarea de cooperări regionale pentru platforme regionale în care să se poată facilita negocierea prețului medicamentelor. Pe partea de agricultură se vor axa pe legislația europeană care să permită o mai ușoară comercializare a produselor agricole provenite din ferme mici. Mai urmăresc realizarea unui cadru european pentru vânzarea terenurilor agricole. Terenurile agricole să fie considerate ca și element de patrimoniu, astfel încât legislația europeană să permită statelor să-și definească o proprie politică de protecție, cu mai multe drepturi de preemțiune pentru agricultorii locali. Pe partea de infrastructură se urmărește conectarea României la rețele europene de distribuție energetică.

A fost ridicată și problema corupției. Alianța mai urmărește realizarea unui regulament anti-corupție la nivelul UE, care să unifice definițiile faptelor penale, un mini cod penal european.

Radu Hossu de la Asociația Pro Democrația a întrebat către ce familie politică europeană se va orienta Alianța 2020. Răspunsul venit indică o reconfigurare în dinamica politică europeană. Bătăliile nu vor mai fi date între lliberali și sociali și verzi, ci între forțele care își doresc reconstrucția proiectului european și cele populiste care vor diminuarea proiectului european.

Teodora Stoian a vorbit despre dreptul muncii, în special contractele atipice, pe perioadă determinată și cel de muncă temporară. Comisia Europeană dorește excluderea acestor contracte. Legislația europeană pe acest subiect trebuie actualizată, ea datând din 2007. Directiva europeană limita la încheierea a două contracte de câte doi ani. Acest lucru, afirmă Teodora Stoian, duce la muncă la negru sau la muncă la gri. Pentru a evita aceste situații, iar contractele atipice atipice ar trebui limitate la niște cazuri foarte bine delimitate.

Adauga comentariu