VIDEO Brașovul are cel mai mare și cel mai modern Planetariu din țară. Lucrările au durat 7 ani, iar investiția se ridică la 10 milioane de lei, bani de la bugetul local

Brașovul are de astăzi cel mai mare și cel mai modern Planetariu din România. După 7 ani de lucrări și 10 milioane de lei din bugetul local, investiția a fost în sfârșit finalizată. . Cel puțin din punct de vedere al lucrărilor, pentru că încă nu s-a stabilit un program de funcționare, nu s-au stabilit tarife și, surprinzător, nu există angajați care să opereze echipamentele și nici să administreze Planetariul.

,,Mă bucur că astăzi suntem în faza în care putem spune că Brașovul are cel mai mare și modern Planetariu din țară. Vorbim de o investiție de peste 10 milioane de lei, care are rolul de a diversifica modul de petrecere a timpului liber pentru brașoveni și turiști, dar, în același timp, are un rol important în ceea ce înseamnă partea practică a învățământului din Brașov. Sperăm ca acest planetariu să devină o platformă de care să beneficieze elevii din Brașov  la predarea lecțiilor, altfel decât în sala de clasă cu o carte în față, fie că vorbim de lecții despre explorarea spațiului sau lecții despre flora și fauna dintr-o anumită parte a globului. În prima ședință a Consiliului Local vom propune și tarifele pentru Planetariu, astfel încât acesta să devină operabil în cel mai scurt timp”, a declarat primarul George Scripcaru.  

Câteva imagini demonstrative cu ce ar putea fi văzut la Planetariu.

Date tehnice:
Construire clădire Planetariu: 2.432.000 de lei
Amenajare Planetariu: 8.205.000 lei, fonduri de la bugetul local. 
Constructor: SC HAR&H SRL
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 31 iulie 2018.
A fost construit un planșeu de beton de peste 300 de m.p., în stil amfiteatru, cu o înclinație de 23,5 grade (aceasta este și axa de înclinare a Pământului), pentru a da senzația de profunzime.
A fost montată o cupolă specială pentru proiecție, din plăci de aluminiu perforat.
Au fost instalate 105 scaune, din care două locuri pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități locomotorii. 

Persoanele cu dizabilități beneficiază de acces în sală cu lift și de două locuri speciale pentru cărucioare.
Au fost instalate două proiectoare pentru planetariu de ultimă generație, SONY, proiecție 4K. Acestea vor avea o rezoluţie a imaginii de 5 milioane de pixeli, acest sistem fiind folosit de marea majoritate a planetariilor performante din lume. Celelalte plantarii din România utilizează sistemul 2K (2 milioane de pixeli). Practic  prin această tehnologie spectatorii vor avea impresia că sunt într-adevăr în spaţiu. Durata minimă de viaţă a acestor surse de lumină este de aproximativ 19.000 ore de funcţionare.

A fost instalat un sistem de sunet cu 7 canale de sunet, 14 boxe și 2 subwoofer, cu o putere de 19.000 de W.

Au fost instalate două sisteme de ticketing, unul pentru Planetariu și unul pentru Grădina Zoologică. 
Au fost instalate sistem de climatizare, de detecție incendiu și de supaveghere video.

Sursa foto: Primăria Brașov

 

Adauga comentariu