VIDEO Groapă de gunoi și arderi ilegale de deșeuri la Codlea

Cu toată bătaia de cap cu infringementul pentru poluarea Brașovului și cu poluare generată de groapa ecologică Fin-Eco care afectează Brașovul de ani buni, iată că și la Codlea sunt probleme cu depozitarea gunoaielor și cu poluarea.

De curând a fost descoperită o nouă groapă de gunoi. E vorba de zona Mălin, la marginea pădurii, unde oamenii aruncă gunoiul. Nu este pentru prima dată când gunoiul se aruncă aiurea. O situație similară a fost și în 2016, în altă parte a orașului. Deși lucrurile păreau că s-au rezolvoat și că intră într-un făgaș legal, iată un nou caz, la fel de grav sau poate chiar mai grav decât cel din 2016 după cantitatea de gunoi găsită la fața locului. Toate deșeurile menajere de pe teritoriul municipiului Codlea trebuie duse la groapa ecologică Fin-Eco, în baza contractului.

O altă situație raportată la Codlea este arderea gunoaielor într-un coș de fum pe amplasamentul fostei fabrici de mobilă Măgura Codlea, o improvizație de care știe și operatorul de salubritate local Serviciul de Gospodărire Măgura Codlei. Se pare că angajați ai SGM Codlea erau cei care ardeau gunoiul. Mai este de precizat că SGM Codlea este în subordinea Consiliului Local Codlea, Adunarea Generală fiind constituită din cinci consilieri locali.

Într-o conferință de presă, viceprimarul Codlei, Mihai Câmpeanu, membru în AGA SGM Codlea spune că angajații SGM scoteau gunoiul din turn și că încercau să stingă focul.

Situația aceasta a fost identificată încă din luna octombrie și până în acest moment nu s-au luat măsuri.

Pentru ambele cazuri au fost anunțate autoritățile locale și Garda de Mediu. Am încercat să luăm punctul de vedere al SGM Codlea, dar directorul Sergiu Năstase ne-a închis telefonul când l-am întrebat despre cele două situații.

Serviciul Comisariatul Județean Brașov al Gărzii de Mediu ne-a trimis un răspuns după cum urmează:
„Pe amplasamentul fostei întreprinderi de fabricare a mobilei din Codlea, actualmente în faliment, s-a constatat existența unui coș de fum, care a făcut parte din instalațiile vechii fabrici. Acest coș de fum având un orificiu cu un diametru de cca. 1 m, prin care se poate pătrunde în interior, se află pe un teren viran, la care poate avea acces oricine. Nu s-au constatat arderi în coșul de fum, orificiul de alimentare fiind acoperit, iar zona din vecinătatea sa fiind salubrizată. Arderile nu au fost efectuate de angajații SGM Codlea, în zonă fiind acces liber și putând avea acces oricine.

Referitor la deșeurile depozitate pe amplasamentul fostei rampe de deșeuri a municipiului Codlea, s-a făcut dovada faptului că nu au fost depozitate de către societatea de salubritate, care nu deține în dotare nicio camionetă, tarnsportul deșeurilor făcându-se doar cu 2 autogunoiere, deșeurile transportându-se la depozitul Fin-Eco.”

Tot în răspunsul primit de la Serviciul Comisariatul Județean Brașov al Gărzii de Mediu mai aflăm că „în urma controlului efectuat în zona cartierului Mălin din municipiul Codlea s-a constatat existența unei suprafețe de teren proprietate privată, de aprox. 4 ha acoperită cu depozite dezorganizate de deșeuri. Deoarece nu pot fi identificați proprietarii deșeurilor, Primăria Municipiului Codlea va lua măsuri de salubrizare a zonei în baza Legii 211/2011, privind regimul deșeurilor.”

În schimb Primăria Municipiului Codlea este sancționată contravențional „pentru că nu a luat toate măsurile necesare privind colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea și eliminarea finală a deșeurilor, inclusiv a deșeurilor menajere periculoase.”

În urma controlului Primăriei Municipiului Codlea i s-au stabilit 4 măsuri de salubrizare a zonelor identificate cu depozite dezorganizate de deșeuri, cu termene de realizare începând cu 15 ianuarie 2019 și până la 31 martie.

Sursa foto și video: Agache Aurel


Adauga comentariu