VIDEO Piatra Craiului, una dintre cele mai frumoase zone din România. Sunt trasee de drumeție și peisaje superbe. Aici puteți vedea locuri unde au fost filmate pelicule celebre

Turiștii care vor să admire frumusețile Parcului Național Piatra Craiului nu trebuie să rateze o plimbare la pas prin Prăpastiile Zărneştiului. Estre o drumeţie de câţiva kilometri, însă traseul este accesibil oricui. Zona este celebră pentru peisajele pe care le oferă. Frumuseţea şi sălbăticia locului au făcut ca Prăpăstiile Zărneştiului să ajungă şi platou de filmare. Aici s-au înfruntat Mărgelatul şi trupele arnăuţilor în „Drumul Oaselor“ şi tot aici s-au filmat şi scene din „Cold Mountain“. Zona a fost platou de filmare şi pentru un videoclip al trupei Rammstein. 

Prăpăstiile sunt un defileu străjuit de stânci înalte şi străbătut de un drum şerpuit. În unele zone, stâncile de pe cele două laturi ale drumului par că se ating, fapt care face plimbarea să fie una spectaculoasă. Dacă afară este soare, se produce un fel de joc de lumini între stânci şi razele soarelui care este extraordinar de privit. 

Tot în Piatra Craiului trebuie să ajungeți și La Zăplaz, o contrucție ciudată care nu a fost încă pe deplin explicată. Zona esre situată la peste 1.640 de metri altitudine, oferă un peisaj care îţi taie respiraţia. Drumeția trebuie să pornească de la cabana Plaiul Foii - Refugiul Şpirlea - La Zăplaz. De la refugiul Şpirlea se mai urcă aproximativ 30 de minute. Traseul este unul accesibil atât iarna, cât şi vara şi poate fi parcurs şi de turiştii mai puţin experimentaţi. Odată ajunşi aici puteţi admira găurile săpate în munte care sunt unice şi nici cei mai renumiţi geologi nu pot spune exact cum s-au format. Formele găurilor din munte seamănă, spun unii cunoscători, cu opera lui Gaudi, cunoscutul architect spaniol. Amatorii de paranormal spun de fapt că aceste găuri sunt porţi spre o altă dimensiune şi că aici, în vremuri de mult apuse, se închinau strămoşii noştri Zeilor. 

Drumeții în Piatra Craiului

Pentru turiștii iubitori ai muntelui în Piatra Craiului sunt și trasee speciale. Nu sunt uşoare şi este bine să veniţi echipaţi. Salvamontiştii recomandă ca drumeţiile să se facă în grup. 

Traseul nr. 1 porneşte din partea nord-estică a parcului, de la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului din Zărneşti, străbate o fâneaţă bogată în specii, apoi urcă spre Valea Crăpăturii, mărginită de habitate de stâncării până în Şaua Crăpăturii. De aici turiştii se pot îndrepta spre Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 6,4 km.

Traseul nr. 2 porneşte de pe Valea Râului Mare, pătrunde în Cheile Zărneştilor şi apoi străbate pădurea până la Cabana Curmătura, care constituie prilejul unui popas. De aici, vizitatorii vor urca spre vârful Piatra Mică, zonă cu o mare deschidere, un bun prilej pentru observarea zonei subalpine precum şi a peisajului parcului. În continuare, traseul coboară spre Poiana Zănoaga şi revine la Cabana Curmătura. Traseul are o lungime de aproximativ 10,7 km. 

Traseul nr. 3 porneşte din zona de sud a parcului, din localitatea Sătic (judeţul Argeş), urmând Valea Dragoslovenilor până la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului. De aici vizitatorul urcă prin pădure ajungând la Cerdacul Stanciului, o formaţiune exocarstică spectaculoasă. De aici vizitatorul se va putea întoarce la cabana Garofiţa Pietrei Craiului. Traseul are o lungime de aproximativ 6,1 km. 

Traseul nr. 4 porneşte din Dâmbovicioara (judeţul Argeş), traversând cheile Dâmbovicioarei unde este localizată şi cunoscuta Peştera Dâmbovicioara, urmând Valea Brustureţului până la cabana Brustureţ. De aici traseul urcă prin pădure, ajungând la refugiul Grind, situat la începutul urcuşului spre vârful La Om (Piscul Baciului), apoi vizitatorii mai bine antrenaţi pot urca spre vârful La Om pentru a observa zona subalpină şi alpină.

Pe lângă cele patru trasee turistice care duc spre cele mai frumoase în zone, în Parcul Naţional Piatra Craiului există alte câteva zeci. 

Tur virtual în Piatra Craiului

Piatra Craiului poate fi vizitată și virtual a un muzeu special care se regăsește la Zărnești. Nu este nevoie să mergeți pe munte. Imaginile însă vă vor convinge cu siguranţă să faceți şi o drumeţie. Cu ajutorul dispozitivelor touch screen vizitatorii pot vedea peisaje din Piatra Craiului şi pot afla toate informaţiile necesare despre flora şi animalele sălbatice care trăiesc aici, dar şi despre rocile care alcătuiesc masivul. Pot face de asemenea un tur virtual al traseelor turistice. Totul cu o simplă mişcare a mâinii.  Centrul are şi o machetă a Pietrei Craiului şi o pasarelă pe care turiştii pot urca pentru a o admira de sus ca şi cum ar fi pe munte la înălţime. De asemenea pe pasarelă pot fi proiectate imagini din Piatra Craiului, informaţii geologice şi despre habitat, dar şi traseele turistice. Totul este cu o comandă touch screen. Practic vizitatorul poate proiecta ce hartă doreşte şi poate admira virtual întreg masivul Piatra Craiului. Centrul de vizitare se află la 1,5 km de Zărneşti, la poalele Masivului Piatra Craiului într-un decor natural superb. În zona se poate ajunge cu maşina sau pe jos din Zărneşti pentru amatorii de plimbare. 

Sursa Video: Parcul Național Piatra Craiului

Foto: Mircea Vergheleț.

Adauga comentariu