Zăpadă artificială din belșug în Poiana Brașov. Cât vor plăti schiorii pentru distracția de iarnă, care sunt pârtiile şi ce reguli trebuie să respecte schiorii

Vremea rece este o veste bună pentru amatorii de sporturi de iarnă. Tunurile de zăpadă artificială din  Poiana Brașov funcționează la capacitate maximă. Dacă vremea se va menține rece, în Poiana Brașov s-au putea schia de săptămâna viitoare.

Poiana Braşov este cea mai aglomerată staţiune de schi din ţară, în sezonul trecut depăşindu-se recordul de 2 milioane de treceri pe la turnicheţi. 
Din sezonul trecut se poate schia şi pe S-ul mare de pe Pârtia Lupului. Este cea mai cea mai râvnită zonă de schi din Masivul Postăvarul, iar pentru a se putea schia aici încondiţii bune a fost nevoie de amenajări speciale. Această porţiune de pârtie este însă recomandată însă doar schiorilor experimentaţi. Pârtia Lupului din Poiana Braşov este o pârtie dificilă cu o lungime de  2.605 metri. Este o pârtie de altitudine, astfel că punctul de plecare este 1.703 metri, iar cel de sosire este la 975. Diferenţa de nivel este una însemnată de 728 de metri.

În Poiana Braşov se va putea schia în condiţii  excelente şi pe restul pârtiilor:  Drumul Roşu (5,8 kilometri) şi variantele sale, de 2,95 kilometri lungime, Kanzel (0,80 kilometri), pe pârtiile Sulinar (2,82 kilometri) şi variantele sale (1,70 kilometri), de dificultate medie, pe Bradul (0,50 kilometri) şi Stadion (0,10 kilometri), de dificultate uşoară. De asemenea pe pârtia Bradul se poate schia şi în nocturnă. 

Cât costă transportul pe cablu

O urcare, respectiv coborâre cu telecabina va costa 25 de lei pentru  adulţi. În cazul copiilor costul este de 12 lei. Adulţii care cumpără bilete dus-întors plătesc 35 de lei, iar copiii 20 de lei.  

O cartelă cu 10 puncte va costa 45 de lei pentru adulţi şi 25 de lei petru copii, una cu 20 de puncte va costa 80 de lei pentru adulţi şi 40 de lei pentru copii, iar una cu 30 de puncte va costa 115 lei pentru adulţi şi 60 de lei pentru copii. Cartele maximă, de 240 de puncte va costa 570 de lei pentru adulţi şi 300 de lei pentru copii. Cartele pot fi folosite tot sezonul.  

Schiorii pot alege şi abonamente dacă vin des în Poiana Braşov. Un abonament de o zi va costa 150 de lei pentru adulţi şi 85 de lei pentru copii, unul de două zile va costa 240 de lei pentru adulţi şi 130 de lei pentru copii, iar unul de cinci zile va costa 500 de lei pentru adulţi şi 260 de lei pentru copii. Se poate alege şi un abonament de zece zile, acestea putând fii alese oricând în sezon, nu trebuie să fie consecutive. Un astfel de abonament va costa 1050 de lei pentru adulţi şi 650 de lei pentru copii. 

Pentru fiecare urcare în baza cartelei cu puncte, vor fi taxate şase puncte pentru telecabina Capra Neagră şi telegondolă, două puncte pentru teleschiurile Bradul şi Ruia sub teleferic, şi un punct pentru teleschiurile Stadion şi Kanzel.

Regulament pentru schiori. Amenzile sunt mari

Tot din sezonul trecut a intrat în vigoare şi un nou regulament pentru schiori. Acesta a adus mai multe restricţii:

Este interzisă plimbarea animalelor de companie pe pârtie, în timpul funcţionării instalaţiilor de transport pe cablu. De asemenea, trebuie să ştiţi că în zonele unde se schiază, au acces doar snowmobilele celor de la Salvamont, Jandarmeria Montană ori ale operatorului de întreţinere a pârtiilor. Persoanele care încalcă aceste prevederi sunt pasibili de sancţiuni pecuniare între 1000 şi 2500 de lei.  Aceleaşi limite de amendă sunt prevăzute de Regulament şi pentru distrugerea cu intenţie a plaselor sau a pieselor de semnalizare fixate pe pârtie pentru siguranţa schiorilor.  

Amenzi de la 500 la 1000 de lei se aplică dacă sunteţi surprinşi în timp ce folosiţi alte dispozitive pentru distracţie, ţinând cont de faptul că pârtiile de schi sunt destinate în exclusivitate acestui sport. La fel se poate întâmpla şi dacă intraţi pe pârtia închisă ori traversaţi gardurile de protecţie cu sau fără schiuri/snowboarduri. Aceeaşi penalizare este valabilă şi dacă utilizaţi alte pârtii decât cele deschise pentru nocturnă (dupa ora 22.00). 

De asemenea, mai trebuie să ştiţi că, micuţii schiori, cu vârste sub 14 ani, trebuie să poarte căşti de protecţie pentru siguranţa lor. În caz contrar, părinţii sau instructorii pot scoate din buzunar între 500 şi 1000 de lei pentru a plăti amenda. Toate aceste încălcări de Regulament constituie contravenţie, iar poliţiştii locali sunt cei ce sancţionează, conform Regulamentului dar şi în baza unui protocol ce a fost parafat între instituţie şi Serviciul Public Local Salvamont.

Sursa Foto: Sorin Drăgoi

Adauga comentariu